info@miu.edu.af

0093202501645

برگزاری نشست علمی« بررسی نقش تعرفه ها در اقتصاد بین الملل» در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان

نشست علمی« بررسی نقش تعرفه ها در اقتصاد بین الملل» روز شنبه تاریخ 1404/2/13 در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان با حضور اساتید و دانشجویان برگزار گردید.

کارشناسان این نشست آقایان غلام علی احمدی و سیدطالب علوی و دبیر علمی آن آقای عبدالعظیم رضوانی بودند.

نشست با تلاوت قرآن کریم توسط آقای عبدالله زاهد آغاز شد و سپس آقای احمدی در رابطه با تعرفه و انواع تعرفه توضیح دادند، ایشان در خصوص چیستی تعرفه، آن را نوعی مالیات که از سوی دولت روی کالاهای وارداتی به هدف تنظیم تجارت بین المللی، محافظت از صنایع داخلی و تشویق صادرات وضع می شود، ذکر نمودند. وی گفتند که تعرفه گمرکی دارای انواع زیادی است که برخی از آن ها عبارتند از: تعرفه مالی، تعرفه حمایتی، تعرفه ارشادی، تعرفه واحد، تعرفه مرکب، تعرفه ارزشی و تعرفه مقداری.

در ادامه ایشان در رابطه با مزایا و معایب تعرفه صحبت نمودند، ایشان در اشاره به مزایای تعرفه گمرکی، مهمترین آن¬ها را حمایت از صنایع داخلی، تنظیم تجارت بین المللی و تعادل تجاری، درآمدزایی برای دولت، حفاظت از محیط زیست، ایجاد فرصت برای مذاکره، کنترل واردات کالاهای خارجی و تشویق صادرات از طریق تخصیص تسهیلات و تخفیفات گمرکی عنوان نمودند و به نظر وی معایب آن عبارت است از: انحصارگرایی و کاهش کیفیت محصول داخلی.

در ادامه نشست علمی، آقای سید طالب علوی پیرامون نحوه محاسبه فرمول عمومی وضع تعرفه های 2025 توسط دولت آمریکا، اهداف وضع تعرفه های 2025 و نیز تاثیر آن بر اقتصاد بین الملل توضیح دادند. وی شیوه محاسبه فرمول عمومی وضع تعرفه ها برای یک کشور خاص را به صورت نسبتی از کسر تجاری به مجموع واردات از ان کشور خاص را علمی ندانست و یادآور شد که شیوه محاسبه مذکور مورد انتقاد بیشمار صاحب نظران اقتصادی است.

وی اصلاح کسری تجاری؛ حمایت از صنایع داخلی در برابر رقابت خارجی؛  تضمین روابط تجاری منصفانه از طریق اعمال تعرفه‌های متقابل و هم‌سطح با تعرفه‌های تحمیل‌شده بر صادرکنندگان آمریکایی در سایر بازارها؛ تشویق به بازگشت تولید شرکت‌ها به داخل کشور است؛ کاهش بدهی آمریکا؛ ایجاد درآمد؛ کاهش مخاطرات تورمی؛ جذب سرمایه گذاری خارجی و اعمال فشار بر شرکای تجاری به‌منظور بازنگری توافقات به نفع صنایع آمریکایی را از اهداف عمده وضع تعرفه های 2025 از سوی ایالات متحده دانست.

آقای علوی با اشاره بر تاثیر تعرفه ها بر اقتصادهای آسیایی، آفریقایی، اروپا و آمریکای شمالی، نتیجه گرفتند که وضع تعرفه مذکور باعث بروز چالش جدی در عرصه تجارت بین الملل گریده و حتی نهادهای مقوم اقتصاد آزاد از قبیل سازمان تجارت جهانی را تحت تاثیر قرارداده است.

ایشان در ادامه در رابطه با تاثیر عملی تعرفه ها بر اقتصاد ایالات متحده و اقتصاد بین الملل صحبت نموده و اظهار داشتند که به رغم آن که عواید تعرفه‌ای ایالات متحده در ماه اپریل با افزایش ۶۰ درصدی به ۱۵ میلیارد دالر رسید که یک رکورد جدید به‌شمار می‌رود و بهره مندی برخی تولیدکنندگان داخلی آمریکایی از وضع موجود، ولی اعمال سیاست تعرفه ایی 2025 افزایش فوری طیف وسیعی از کالاهای مصرفی را به دنبال داشت. همچنین اقتصاد ایالات متحده با مارپیچ دستمزد-قیمت مواجه شد و در سه روز سقوط بازار سرمایه، حدود ۱۰ هزار میلیارد دلار از ارزش بازارهای سهام جهانی را نابود کرد.

ایشان در نهایت با اشاره به نظر کارشناسان، پیش بینی نمودند که براساس تئوری بازی ها در اقتصاد، چنانچه ایالات متحده در پی تشدید جنگ تجاری با کشور چین که سهم عمده ای در تجارت با آمریکا دارد، باشد پیامد احتمالی آن، کاهش تجارت بین الملل، افزایش قیمت و در نتیجه اقتصاد بین الملل شاهد رکورد اقتصادی خواهد بود.   

این نشست علمی همزمان به صورت آنلاین نیز برای کاربران فضای مجازی پخش گردید.