info@miu.edu.af

0093202501645

برگزاری نشست علمی «حقوق خانواده از منظر امام رضا(ع)» در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان

نشست علمی« حقوق خانواده از منظر امام رضا(ع)» روز پنجشنبه تاریخ 1404/2/18 در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان با حضور اساتید و کارمندان نمایندگی برگزار گردید.

در این نشست علمی آقایان محمدعارف رضایی و حجت الاسلام و المسلمین دکتر علوی کارشناسان و آقای سیدجمال موسوی دبیر علمی بودند.

در آغاز نشست، آیاتی از کلام‌الله مجید توسط آقای سیدمحمد سجادی تلاوت شد. سپس سیدجمال‌الدین موسوی، دبیر علمی برنامه، ضمن تبریک میلاد باسعادت امام رضا(ع)، سخنانی پیرامون اهمیت نهاد خانواده در اسلام ایراد کرد. وی خانواده را نخستین و اساسی‌ترین نهاد تربیتی و اجتماعی دانست که در پرتو آن، ارزش‌هایی چون محبت، مسئولیت‌پذیری، و اخلاق دینی شکل می‌گیرد. به گفته ایشان، آموزه‌های نورانی اهل بیت (ع) به‌ویژه امام رضا (ع)، تأکید فراوانی بر تحکیم روابط خانوادگی، رعایت حقوق زوجین، و تربیت نسل صالح دارند. آیه شریفه «وَجَعَلَ بَينَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً» به‌روشنی هدف از ازدواج را ایجاد آرامش، محبت و رحمت معرفی می‌کند.

در ادامه آقای علوی  که به صورت آنلاین اشتراک نموده بود، با اذعان به این مسئله که در وضعیت کنونی جوامع، نهاد خانواده در بسیاری از کشورها جایگاه و ساختار مستحکم خود را از دست داده، اما قرآن کریم و آموزه‌های اسلامی، تأکید فراوانی بر حفظ و تقویت بنیان خانواده دارند. مسلمانان نیز بر اساس این تعالیم، خود را موظف می‌دانند تا از این نهاد مهم حمایت و محافظت کنند. ایشان بیان داشتند: در سخنان و سیره امام رضا (ع)، تأکیدات متعددی درباره حفظ و پایداری خانواده در ابعاد فردی، اجتماعی، مذهبی و اخلاقی دیده می‌شود. وظایف متقابلی برای زن و شوهر بیان شده که رعایت آن‌ها ضامن آرامش و استواری خانواده است.

ایشان افزود: امام رضا (ع) به نقل از پیامبر اکرم (ص) می‌فرمایند: «بهترین مردم کسی است که برای خانواده‌اش مهربان‌تر باشد.» در قرآن نیز بر «معاشرت به معروف» به عنوان یکی از وظایف زوجین تأکید شده است. با نگاهی به سبک زندگی امام رضا (ع)، می‌بینیم که آن حضرت در تعامل با اطرافیان، حتی در کوچک‌ترین رفتارها، نهایت ادب و احترام را رعایت می‌کردند. راویان گفته‌اند که هیچ‌گاه سخن کسی را قطع نمی‌کردند و به کسی جفا نمی‌نمودند. بدون شک، این رفتار کریمانه در زندگی خانوادگی ایشان نیز نمود داشته است. همچنین از امام رضا (ع) نقل شده که: «کسی که خداوند نعمتی به او داده، باید برای تأمین نیازهای مالی و معیشتی خانواده‌اش تلاش کند.» این بیان گویای مسئولیت‌پذیری مرد خانواده در تأمین رفاه و آسایش همسر و فرزندان است.

در ادامه آقای محمدعارف رضایی دومین کارشناس برنامه نیز سخنانش را پیرامون حقوق زوجین نسبت به یکدیگر از منظر امام رضا(ع) بیان نمود. به گفته ایشان با بررسی سیره گفتاری و رفتاری پیامبر اکرم (ص) و اهل‌بیت (ع)، به‌ویژه امام رضا (ع)، می‌توان توجه ویژه‌ای به نهاد خانواده مشاهده نمود. در روایات امام رضا (ع)، بر حقوق متقابل زوجین تأکید شده است؛ از جمله رعایت حقوق مالی (پرداخت مهریه)، رعایت بهداشت و نظافت فردی، حفظ احترام متقابل، همکاری در امور زندگی، تأمین امنیت روانی، و ابراز محبت که ریشه در آیات قرآن دارد؛ آنجا که می‌فرماید: «هُنَّ لِبَاسٌ لَكُمْ وَأَنْتُمْ لِبَاسٌ لَهُنَّ.» امام رضا (ع) مسئولیت‌پذیری متقابل را از ارکان خانواده می‌دانند؛ امری که در زندگی حضرت علی (ع) و حضرت زهرا (س) نیز به‌خوبی دیده می‌شود. همچنین تربیت فرزند وظیفه‌ای مشترک میان پدر و مادر است، نه صرفاً مسئولیت مادر.

این نشست علمی به صورت آنلاین برای کاربران فضای مجازی نیز پخش گردید.