info@miu.edu.af

0093202501645

برگزاری نشست علمی «ارزیابی شاخص های کیفیت پژوهش در نظام آموزش عالی» در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان

نشست علمی« ارزیابی شاخص های کیفیت پژوهش در نظام آموزش عالی» روز شنبه تاریخ 1403/9/24 در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان با حضور اساتید و دانشجویان برگزار گردید.
در این نشست علمی آقایان علی شاه فایق و محمدصادق عادلی کارشناسان و آقای محمدعارف صداقت دبیر علمی بود.
نشست با تلاوت قرآن کریم توسط آقای صادقی نژاد برگزار گردید. و سپس آقای عادلی شاخص‌های ارزیابی کیفیت در نظام آموزش عالی را بررسی نموده و گفتند: در ارزیابی آموزشی، سه چیز مورد اریابی قرار می گیرد اول، ملاک‌ها و معیار های آموزشی که آن عبارت از جنبه با اهمیت پدیده‌های آموزشی است، دوم،  استانداردهای آموزشی است  سوم، نشانگرها که همان شاخص های آموزشی است.
ایشان افزود: محورهای مهم نشانگرها یا شاخصهای آموزش عالی در  بخش تحقیقات سه مؤلفه دارد: اول، تولیدات علمی، دوم،  مرجعیت علمی، سوم، نیازهای ملی    ومنطقه‌ای. 
آقای عادلی بیان داشتند: تولیدات علمی ناظر به مقاله‌های علمی است که باید در ژورنالهای معتبر انتشار پیدا کند. مرجعیت علمی آن است که جوامع علمی یعنی محققان به مقالات منتشر شده یک نظام آموزش عالی، مراجعه کند و به عنوان یک مرجع معتبر و قابل استناد بدان تکیه نماید. توجه به نیازهای  ملّی و منطقه‌ای بیانگر آن است که مقالات و یا کتاب‌های علمی مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور خود را حل نماید. 
سپس آقای فایق در رابطه با شاخص های مطرح شده وضعیت کیفیت تحقیقات در نظام آموزش عالی افغانستان بحث نموده و گفتند: در ساختار نظام آموزش عالی سه معاونت وجود دارد، معاونت علمی، دوم، معاونت آمور محصلان و سوم، معاونت اداری و مالی.  پس در بست یک جایگاهی برای تحقیقات در نظر گرفته نشده است اما در بست دوم که جایگاه ریاست‌ها است در از سال 1395 ریاست تألیف و ترجمه مطرح شده است؛ تألیف و ترجمه مستقیما بیانگر پژوهش نیست بلکه بیانگر آن است که کتاب های متون درسی و ترویج علوم موجود را پاسخ گو است در عین حال میتوان پژوهش را مدنظر داشته باشد که برای گشایش مرز علم فعالیت کند ولی ریاست تإلیف و ترجمه درمیان ریاست های دیگر خیلی لاغر و کم امکانات است. 
ایشان افزود: وقتی جایگاه قابل توجه در وزارت تحصیلات عالی کشور برای تحقیقات وجود ندارد دیگر بحث از کیفیت مطرح نیست بنابراین تا ما اهمیت پژوهش در تحصیلات عالی را مدنظر قرار ندهیم نمی توانیم از جایگاه مطلوب آن در کشور سخن بگوییم.