info@miu.edu.af

0093202501645

برگزاری نشست علمی« نقش و اهمیت مدیریت منابع آبی در اقتصاد افغانستان» در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان

نشست علمی تحت عنوان« نقش و اهمیت مدیریت منابع آبی در اقتصاد افغانستان» روز دوشنبه تاریخ 1403/8/14 در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان با حضور اساتید و دانشجویان برگزار گردید.
در این نشست علمی آقایان محمدجان رحمانی، مهدی میرزایی و محمدکریم محمدی کارشناسان و آقای حسن خاوری دبیر علمی بودند.
نشست با تلاوت قرآن کریم آغاز شد و پس از طرح موضوع نشست توسط دبیر علمی، آقای محمدجان رحمانی صحبت نمودند، ایشان ابتدا در رابطه باچالش ها در روند سیاسی تنظیم آب در افغانستان مباحثی رامطرح کرده و گفتند: با رشد نفوس ناموزون مقدار آب‌های آلوده و چرب ازدیاد یافته ظرفیت‌های آب‌های شیرین پائین می‌آید. در دو طرف افغانستان دو کشور قرار دارد که رشد نفوس آن از ۲ درصد اضافه‌اند این حتماً بالای کشورهای همسایه تأثیر ناگوار دارد به‌خصوص بالای ظرفیت‌های آب. 
ایشان در ادامه علل خشکسالی را درکشور مورد بحث و بررسی قرار دادنده و اظهار داشتند: خشکسالی کشاورزی جنبه‌های مختلف خشکسالی اقلیمی یا خشکسالی هیدرولوژیکی را به تأثیرات کشاورزی پیوند می‌دهد. مفهوم این خشک سالی کمبود بارندگی، تفاوت تبخیر و تعرق واقعی با تبخیر و تعرق پتانسیل، کمبود رطوبت خاک، میزان محیط سبز، غلظت گازات درجه حرارت، سطح آب‌های زیر زمینی یا مخازن است. یکی از بزرگ‌ترین علت خشکسالی آب و هوای گرم است. در هر نقطه دنیا که گرمی است بارندگی کم می باشد هرقدر هوا سرد شود مقدار بارندگی ازدیاد میابد.
آقای رحمانی راه بیرون رفت از خشک سالی را اعمار سد آبی، اعمار ذخیره گاه آبی، کنترل مصرف آب، میکانیزه نمودن زراعت و جلوگیری از حفر چاه آب های به صورت بی رویه دانست.
سپس آقای مهدی میرزایی کارشناس دیگر برنامه در رابطه با منابع آبی کشور افغانستان توضیح داده و بیان کردند: در حال حاضر آب های سطحی افغانستان به ۵۷ میلیارد مترمکعب آب می رسد و ۱۸ میلیارد مترمکعب آب دیگر را آب های زیر زمینی می سازند، .بر اساس تقسیم‌بندی وزارت انرژی و آب افغانستان، این کشور به پنج حوضه آبریز اصلی و ۴۲ حوزه فرعی تقسیم شده‌است که مجموع مقدار روان آب سطحی این حوضه‌ها سالانه به حدود ۵۷ میلیارد متر مکعب می‌رسد.
ایشان افزودند: مهم‌ترین منابع آبی افغانستان شامل: آب های چاه و چشمه ها، آب های بارندگی، آب های سطحی جوی ها و دریاچه ها، بندها و حوض های طبیعی و مصنوعی و یخچال ها و کوها می باشد.
در ادامه آقای محمد کریم محمدی پیرامون وظایف اساسی و مهم دولت ها در زمیه کنترل میزان مصرف آب و همچنان فراهم آوردن زمینه های شغلی توضیح داده و گفتند: یکی از وظایف اساسی و مهم دولت ها فراهم آوردن فرصت های شغلی برای مردم از سوی دیگر ارائه خدمات خوب در زمان مناسب به آنان است. 
ایشان گفتند:  افغانستان برای زراعت اقلیم مناسب، زمین های حاصل‌ خیز و آب فراوان دارد که دولت باید نظر به منابع آبی سیستم های زراعتی را میکانیزه نموده و از مصرف بی رویه آب برای کشاورزی جلوگیری نماید همچنان دولت باید از منابع آبی داخلی کشور را کنترل نموده و با ساختن سدهای آب از آن بهره حداعظمی بگیرد.