Search

Logo

دکتر محمداصف محسنی(حکمت)

تحصیلات حوزوی

  1. فقه و معارف اسلامی در حد دکتری

  2. فلسفه و کلام اسلامی در حد دکتری

تحصیلات دانشگاهی

  1. لیسانس فلسفه  و معارف اسلامی

  2. فوق لیسانس فلسفه

  3. دکتری فلسفه تعلیم و تربیت.

  4. معادل فوق لیسانس در رشته مطالعات و تحقیقات زنان.

سوابق پژوهشي

1-کتاب‌هاي چاپ شده  

1-کارنامه مجمع علما و طلاب جاغوری؛

2-جريان شناسي فمينيسم در جمهوري اسلامي افغانستان؛

3-زنان در افغانستان، فرصت‌ها، چالش‌ها و راهکارها

4- ویژه نامه کنگره آیت الله شیخ قربانعلی وحیدی(ره)

5- بررسی و نقد تعلیم و تربیت فمینیستی.

6- ویژه نامه کنگره گرامی داشت مقام علمی آیت الله علامه مدرس افغانی(ره)

7- بررسی و نقد مکاتب تربیتی غرب

8- کرامت انسان و مبانی نظری آن در اندیشه اسلامی

9- روش استنتاجی در فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی

10- اصول عقاید اسلامی.

2-کتابهای چاپ شده به کوشش اینجانب

  1. مجموعه مقالات پنج جلدي با عنوان «زنان در افغانستان، فرصت‌ها، چالش‌ها و راهکارها» در 2700 صفحه

  2. مجموعه مقالات کنگره گرامی داشت آیت الله علامه مدرس افغانی(ره) در 530 صفحه.

  3. مجموعه مقالات کنگره گرامی‌داشت یکصدمین سال تولد آیت الله وحیدی(ره)

  4. نهاد روحانیت در افغانستان؛ ظرفیت‌ها، محدودیت‌ها و راهکارها

همچنین دو عنوان کتاب دیگر به صورت مشترک و گروهي به چاپ رسيده است که عبارتند از:

1-تاریخچه و مفهوم حق در اندیشه غربی و اندیشه اسلامی؛

 2-اعتباری یا تکوینی بودن حق

اين دو کتاب توسط کارگروه فلسفه حق ها  موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ر) به چاپ رسیده است که اینجانب در نگارش آن نقش موثر داشته ام.

3-کتاب‌هاي آماده براي چاپ

ده عنوان کتاب تقريباً آماده چاپ است که عبارتند از:

 1-خانوادة مطلوب و راهکارهاي تحکيم نهاد خانواده در اسلام؛

 2-بررسي تطبيقي کرامت و حقوق زن در انديشة اسلامي و انديشة غربي؛

 3-ظرفيت‌ها و محدوديت‌هاي روش استنتاجی در فلسفة تعلیم و تربیت اسلامی؛

  1.  کرامت انسان و مباني نظري آن از منظر علامه طباطبایی

 5-بررسي و نقد مکتب تربیتی پراگماتیسم.

6-تأملاتي در باره کرامت انسان در انديشه ايمانوئل کانت.

7-واکاوي فمينيسم و جریان های فمینیستی در افغانستان.

8-بررسی و نقد مبانی فلسفی تعلیم و تربیت فمینیسم پست مدرن

9- تربیت اخلاقی در اسلام

10- بررسی و نقد تعلیم و تربیت پست مدرن

4-مقالات چاپ شده

 از اين‌جانب تاکنون حدود سي مقاله علمي-پژوهشي در مجلات معتبر علمي و مجموعه مقالات معتبر به چاپ رسيده است، که عناوین مهمترین آن ها به قرار ذیل می باشد:

1-بررسي و نقد رويکردها به فلسفة تعليم و تربيت اسلامي در جمهوري اسلامي ايران: اين مقاله در نخستين کنگرة بين المللي علوم انساني اسلامي با امتياز عالي مورد قبول واقع شده و در کميسيون نظريه‌هاي ممتاز ارائه گرديد و در مجموعه مقالات کنگره به چاپ رسیده است.

2-بررسی و نقد رویکردهای اثباتی به فلسفه تعلیم و تربیت: این مقاله در شماره دهم مجله علمی-پژوهشی اسلام و پژوهش های تربیتی به چاپ رسیده است.

3-ظرفیت‌ها و مشکلات روش استنتاجی در فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی: این مقاله در دومین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی با رتبه علمی-پژوهشی پذیرفته و در کمیسیون تعلیم و تربیت ارائه گردید و در مجموعه مقالات هفت جلدي اين کنگره به چاپ رسيده است.

4-بررسی و نقد دلایل فیلسوفان تعلیم و تربیت معاصر غرب بر انکار رابطه منطقی نظریه و عمل: این مقاله در دومین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی با رتبه علمی-پژوهشی و به عنوان مقاله برتر پذیرفته و در کمیسیون تعلیم و تربیت ارائه گردید و و در مجموعه مقالات هفت جلدي اين کنگره به چاپ رسيده است.

6-بررسی و نقد مبانی فلسفی فمینیسم پست مدرن: این مقاله در دومین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی با رتبه علمی-پژوهشی پذیرفته شده و و در مجموعه مقالات هفت جلدي اين کنگره به چاپ رسيده است.

7-بررسي و نقد نظرية تربيتي فمينيسم: اين مقاله در شماره هفتم مجلة علمي-پژوهشی اسلام و پژوهش‌هاي تربيتي موسسة آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) به چاپ رسيده است.

8-بررسي و نقد فلسفة تربيتي فمينيسم: اين مقاله به سفارش کارگروه فلسفة تعليم و تربيت اساتيد دانشگاه ها ایران نگارش شده و به عنوان مقالة علمي-پژوهشي مورد تأئيد قرار گرفته است.

9-نقش فلسفة تعليم و تربيت اسلامي در تعليم و تربيت زمينه‌ساز: اين مقاله در کنگرة بين المللي مهدويت ارائه شده و در نوبت چاپ است.

10-بررسي و نقد نگاه پست مدرنيسم به تعليم و تربيت ارزش‌ها: اين مقاله در همايش ملي تعليم و تربيت ارزش‌ها در موسسة امام خميني(ره) ارائه و مورد تأئيد قرار گرفته و در شماره 9 مجلة علمي-پژوهشی اسلام و پژوهش‌هاي تربيتي موسسة آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) چاپ شده است.

11-عالمان ديني افغانستان و مبارزه با تحجر و التقاط: اين مقاله در همايشي با عنوان «عالمان ديني افغانستان، ره آوردها و راهبردها» ارائه و به عنوان مقاله برتر در سال 1385به چاپ رسيد.

12-بررسي تطبيقي اومانيسم و کرامت انسان در اسلام: اين مقاله در همايش بين المللي «امام خميني و قلمرو دين» ارائه و چاپ گرديد.

13-فمينيسم نقطه پرگار تهاجم فرهنگي غرب در افغانستان: اين مقاله در دومين همايش جهاني زنان در تهران ارائه گرديد.

14-جاودانگي و بي بديل بودن قوانين اسلامي از نگاه علامه طباطبايي: اين مقاله در همايشي با عنوان «نقش دين در دنياي معاصر» که توسط مجتمع آموزش عالي فقه (حجتيه) برگزار گرديده بود،‌ ارائه و در ميان 120 مقاله به عنوان مقاله برتر برگزيده شد و در نوبت چاپ قرار دارد.

15-واکاوي فمينيسم و نفوذ آن در افغانستان: اين مقاله در همايشی با عنوان «زنان در افغانستان؛ فرصت‌ها، چالش‌ها و راهکارها» ارائه و در مجموعه مقالات آن چاپ شده است.

16-اومانيسم در بوته نقد: اين مقاله در سايت «مجمع علما و طلاب جاغوري» نشر شده است.

17-نگرش اسلام به کرامت انسان: اين مقاله در همايش ملي با عنوان «رويکرد متعالي فقه به حقوق بشر» که توسط موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) در سال 1389 در قم برگزار شد، به عنوان مقاله برتر ارائه گرديد.

18-انتظار بشر از دين: اين مقاله به صورت مسلسل از زمستان 1382 تا زمستان 1383 در چهار شماره در مجله ياسين به چاپ رسيده است.

19-جايگاه و حقوق زن در انديشه علامه بلخي(ره): اين مقاله در همايش «زنان در افغانستان؛ فرصت‌ها، چالش‌ها و راهکارها» ارائه و چاپ شده است.

20-شهيد مزاري(ره) و دفاع از حقوق زنان در افغانستان: اين مقاله در همايش «زنان در افغانستان؛ فرصت‌ها، چالش‌ها و راهکارها» ارائه و چاپ شده است.

21-مباني نظري نياز بشر به دين از ديدگاه علامه طباطبايي(ره): این مقاله در همايش با عنوان قلمرو دين در مجتمع آموزش عالي فقه(حجتيه) ارائه و مورد تأئيد قرار گرفته است.

22-شگردهاي فمينيسم براي نفوذ در کشورهاي اسلامي: اين مقاله در شماره پنجم مجله طرح ولايت موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) چاپ شده است.

23-عدالت اجتماعي از ديدگاه شهيد مزاري(ره): اين مقاله در همایش شهيدمزاري و عدالت اجتماعی ارائه شده است.

24-کرامت اکتسابی انسان از منظر علامه طباطبایی: اين مقاله در همايش بين المللي انديشه‌هاي علامه طباطبايي(ره) ارائه و در مجله علمی-پژوهشی معرفت کلامی به چاپ رسیده است.

25-کرامت تکوینی انسان از منظر علامه طباطبایی: اين مقاله در همايش بين المللي انديشه‌هاي علامه طباطبايي(ره) ارائه و در نوبت چاپ است.

26-امتیازات بی بدیل قوانین و احکام اسلامی از منظر علامه طباطبایی: اين مقاله در همايش بين المللي انديشه‌هاي علامه طباطبايي(ره) ارائه و در نوبت چاپ است.

27-اشتغال زنان در افغانستان، فرصتها، چالشها و راهکارها: این مقاله در همایشی با عنوان «حقوق زن در خانواده و جامعه» که توسط انجمن علمی فرهنگی بشارت در افغانستان برگزار گردیده بود، به عنوان مقاله برتر پذیرفته و ارائه گردید و در شماره هفتم مجله بنیاد اندیشه به چاپ رسیده است.

28- کرامت انسان و حقوق بشر از منظر اسلامی: این مقاله در شماره هشتم بنیاد اندیشه به چاپ رسیده است.

قابل تذکر اين‌که اينجانب در سال 1393 به عنوان پژوهشگر برتر در موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) که از مهمترين مراکز پژوهشي در جمهوري اسلامي ايران محسوب مي‌شود، انتخاب شدم.

4-سابقه تدريس

از سال 1389 تدريس را آغاز کردم و از آن زمان تاکنون تجربه وسابقه تدریس در مراکز علمی مانند موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) درقم، موسسه اخلاق و تربیت در قم، موسسه علوم انسانی در قم، دانشگاه کاتب، دانشگاه بین المللی المصطفی(ص) در کابل، دانشگاه ابن سینا، دانشگاه پیام نور، موسسه تحصیلات عالی غرجستان، در کابل موسسه تحصیلات عالی اهلبیت(ع) و غیره را دارم.

5-عضويت فعال در کارگروه فلسفه حق

اينجانب تقريباً از زمان شروع به کار «کارگروه فلسفه حق» در موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) ازسال 1387 عضو اين کارگروه هستم و تا کنون دو عنوان کتاب: 1-تاريخجه و مفهوم حق در انديشه غربي و انديشه‌ي اسلامي؛ 2-اعتباری یا تکوینی بودن حق؛ توسط اين کارگروه به چاپ رسيده که بنده در تدوين آن نقش موثر داشته ام. همچنین اینجانب از زمان شروع به کار کارگروه فلسفه حق‌ها در مجمع عالی حکمت تا هم اکنون عضو این کارگروه می باشم

6-راه اندازي همايش «زنان در افغانستان؛ فرصت‌ها، چالش‌ها و راهکارها»

 در اين همايش که بنده مسوليت برگزاری و دبيري آن را به عهده داشتم، بيش از دويست مقاله علمي به دبيرخانه رسيد. از مجموع مقالات رسيده حدود 75 مقاله برتر در پنج جلد و در حدود 2700 صفحه به صورت موضوعي چاپ و در بیشتر ولایت ها و مراکز علمي افغانستان توزيع گرديد و دو جلد ديگر نيز آماده چاپ مي‌باشد.

به علاوه، چهار نشست تخصصي و يک همايش گسترده در سال 1388 در قم و چهار نشست علمي و چهار همايش علمي سراسري در ولایت های هرات، کابل و غزنی افغانستان در بهار و تابستان 1389، با حضور گسترده شخصيت‌هاي برجسته ملي و بين المللي، برگزار کرديم که شايد برگزاري چنين سمينارهاي بلحاظ غنامندي و کيفيت در افغانستان کم سابقه بود.

7- برگزاری سه کنگره در جمهوری اسلامی افغانستان

1-7. کنگره جایگاه علوم انسانی در افغانستان: این کنگره با مشارکت محققان داخلی و خارجی در تاریخ 14/7/95 در هتل الماس غرب در کابل برگزار گردید و در این کنگره بیش از سی مقاله علمی به دبیرخانه رسیده است که انشاء الله به زودی چاپ خواهد شد.

2-7. کنگره گرامی داشت صدمین سال تولد آیت الله وحیدی و بررسی و نقد نهاد روحانیت در افغانستان: این کنگره در تاریخ 18/9/1395 در تالار اسمایی کابل برگزار گردید. در این کنگره علاوه بر تدوین زندگی نامه و ویژه نامه آیت الله وحیدی، 25 مقاله در باره نهاد روحانیت در افغانستان جمع اوری گردیده و آماده چاپ می باشد.

3-7. کنگره گرامی داشت مقام علمی آیت الله علامه مدرس افغانی(ره): پیش کنگره باشکوه در زمستان 1395 در قم و تابستان 1396 در زادگاه ایشان در خاربید جاغوری از توابع استان غزنی برگزار گردید و انشاء الله در تاریخ 9/9/1396 در کابل برگزار خواهد شد.

8-برگزاری شش سمینار علمی

برگزاری شش سمینار علمی در موضوعات مختلف از دیگر فعالیت های اینجانب می باشد که از سال 1393 تا کنون در استان غزنی و در شهر کابل برگزار نموده ام.

9-ترجمه از زبان انگليسي به فارسی

اينجانب دوره‌ي عالی زبان انگلیسی  و دوره کارورزي ترجمه زبان انگلیسی را در قم به اتمام رساندم. تاکنون چندين مقاله را از زبان انگليسي به فارسي ترجمه نموده ام که عبارتند از:

 1- مقاله مفصل جان رالز با عنوان «عدالت به مثابه انصاف» اين مقاله در مجله «سراج» که معتبرترين مجله افغانستاني بحساب مي‌آيد به چاپ رسيده است

 2- مقاله‌‌ي با عنوان «يقين»

 3- مقاله‌ي با عنوان علم الهي از ديدگاه توماس آکوئيناس.

همچنين بخش‌هاي از کتاب نظريه‌ي عدالت جان رالز را تاکنون ترجمه کرده‌ام.

10-مشاورة پايان نامه

اينجانب تا بحال راهنمایی و مشاوره ده‌ها پایان نامه فوق لیسانس و مشاوره حدود ده رساله دکتری را داشته ام.

11-گذراندن دوره کارورزي مطالعات و تحقيقات زنان

 اينجانب در سال تحصيلي88- 1387 دوره‌ي کارورزي در حد ماستری رشته مطالعات و تحقيقات زنان را در دفتر مطالعات و تحقيقات زنان حوزه علميه قم گذراندم و از آن تاريخ تا کنون با اين دفتر همکاري پژوهشي دارم.

12-سابقه فعاليت‌هاي ورزشي و تربيتي

 اينجانب حدود سی سال سابقه ورزشي و بیش از 20 سال تجربه پيوسته مربيگري در ورزش‌هاي رزمي دارم و تا کنون تعداد قابل توجهی مربی، داور و قهرمان را تحویل جامعه ورزشی داده و تجربه مربی گری تیم ملی مهاجرین افغانستانی مقیم ایران را نیز در کارنامه خود دارم.

13-فعاليت‌هاي فرهنگي-اجتماعی

 از جمله‌ي فعاليت‌هاي فرهنگي- اجتماعي اينجانب مي‌توان به موارد زير اشاره نمود:

1- تأسيس انجمن حکمت و فلسفه فارابي در سال 1386 که از آن زمان تاکنون رياست اين انجمن به عهدة اينجانب مي‌باشد.

2- تأسيس مجمع علما و طلاب جاغوري در سال 1384 که بيش از 400 نفر از علماي جاغوري در آن عضويت دارد. سه دور اینجانب ریاست این مجمع را به عهده داشتم.

3-  تأسيس کانون فرهنگي – آموزشي رسالت در سال 1382، اينجانب در حال حاضر رياست اين کانون را به عهده دارم.

4- تاسیس موسسه تحقیقاتی علوم انسانی در افغانستان که گروه‌های متعدد دارد و بیش از 24 محقق دارای مدرک دکتری در آن مشغول به تحقیق هستند.

5- اینجانب از موسسین و اعضای شورای مرکزی شورای عالی اساتید دانشگاه ها در افغانستان هستم.

6- شکل‌دهي اتحاديه تشکل‌هاي فرهنگي-ورزشي مهاجرين و سامان بخشيدن به فعاليت‌هاي ورزشی مهاجرين عزيز افغانستاني در جمهوري اسلامي ايران و نيز نمايندگي فدراسيون ورزش‌هاي رزمي در امور مهاجرين از سال 1384 تا 1389 از ديگر فعاليت‌هاي فرهنگي-اجتماعي اينجانب محسوب مي‌شود.

 

محمد آصف محسني(حکمت)