<

منتشر شده در : 1403/09/27

باز دید ها:77

نشست علمی معرفی و نقد کتاب «به رسم دلدادگی (گزیده اشعار برخی از محلی‌سرایان مرکز ولایت بامیان)» در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان

نشست علمی معرفی و نقد کتاب« به رسم دلدادگی( گزیده اشعار برخی از محلی سرایان مرکز ولایت بامیان)» روز دوشنبه تاریخ 1403/9/26 با حضور اساتید و دانشجویان در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان برگزار گردید.
در این نشست علمی آقایان زکریا فصیحی و سیدمحمدحسینی(فطرت) ناقدان و آقای سیدهادی صادقی نژاد دبیر علمی بود.
در ابتدای جلسه، سید هادی صادقی‌نژاد، به معرفی اثر و اهمیت آن در وضعیت فرهنگی کنونی افغانستان پرداخت و سپس از نویسنده کتاب، آقای سید جمال‌الدین موسوی، ضمن تشکر، به معرفی کتاب «به رسم دادگی» پرداخت.
 به گفته ایشان، این اثر شامل مقدمه و سه فصل است. در فصل نخست، به معرفی ولایت بامیان پرداخته شده و در فصل دوم، زمینه‌های شعر و ادب در بامیان مورد بررسی قرار گرفته است. فصل سوم نیز به زندگی‌نامه و نمونه سروده‌های ۸ شاعر محلی مرکز بامیان اختصاص دارد که در این اشعار به مسائل آیینی، مناقبی، اخلاقی و تربیتی پرداخته شده است. 
آقای موسوی افزود که بررسی سرگذشت و زندگی این شاعران از آن جهت اهمیت دارد که برخی از آنان حدود ۱۰۰ الی ۱۵۰ سال قبل می‌زیسته‌اند و اشعار و زندگی‌نامه‌شان عمدتاً به صورت شفاهی در میان مردم وجود داشته است. نگرانی این بود که به مرور زمان این سروده‌ها به فراموشی سپرده شوند. به همین دلیل، از طریق نسخ خطی و آنچه در زبان و گویش مردم محلی مرکز بامیان باقی مانده است، این اشعار تهیه و بازیابی شده‌اند. 
ایشان در ادامه گفت که در مناطق مرکزی افغانستان، به ویژه ولایت بامیان، تا چند دهه قبل این گونه اشعار نقش مهمی در معرفی و حفظ هویت دینی، مذهبی و فرهنگی مردم داشته است. اما با کمال تأسف، به دلیل بی‌توجهی مردم، این سروده‌ها در حال فراموشی هستند. برای احیاء، انتشار و حفظ این نوع اشعار، نیازمند اهتمام مردم منطقه و حمایت‌های معنوی از سوی مسئولین عرصه فرهنگ هستیم. 
در ادامه، آقایان زکریا فصیحی و سید محمد حسینی فطرت ضمن برشماری امتیازات و ویژگی‌های این اثر، نکاتی را پیرامون تکمیل و رفع خلأها و کاستی‌ها در چاپ جدید این کتاب پیشنهاد نمودند. 
ناقدان، غلط ‌انداز بودن عنوان، مرتبط با مسأله نبودن بخش نخست کتاب و وجود پاره‌ای اشتباهات نوشتاری که علی‌رغم ویراستاری باقی مانده، از نقدهای وارد بر کتاب دانسته شد. 
در پایان، نویسندۀ کتاب ضمن تشکر از از ناقدان، بر استفاده از نکات انتقادی آنان در بهتر شدن کتاب در چاپ‌های بعدی تأکید کرد.

آشنایی با دانشگاه دیدگاه و ماموریت تاریخچه دانشگاه افتخارات علمی پلان استراتیژیک گزارش پیشرفت پلان استراتیژیک
اساتید و کارمندان : 250
محصلین : 4500
کتاب ها : 10300
مقالات انتشار یافته : 150
مقالات بین المللی : 70
کتاب های منتشر شده : 28