منتشر شده در : 1403/08/13
باز دید ها:21
برگزاری نشست فرهنگی – بصیرتی «طبقهبندی اجتماعی فقر و غنی از نظر قرآن کریم» در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان
نشست فرهنگی- بصیرتی با عنوان« طبقهبندی اجتماعی فقر و غنی از نظر قرآن کریم» روز شنبه تاریخ 1403/8/12 در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان با حضور اساتید و کارمندان نمایندگی و ارائه آقای محمدصادق عادلی برگزار گردید.
ایشان در ابتدای سخنان خویش با تمسک به آیه های 27 و 29 سوره هود گفتند: خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید:«فَقالَ الْمَلَأُ الَّذِینَ کَفَرُوا مِنْ قَوْمِهِ ما نَراکَ إِلَّا بَشَراً مِثْلَنا وَ ما نَراکَ اتَّبَعَکَ إِلَّا الَّذِینَ هُمْ أَراذِلُنا بادِیَ الرَّأْیِ... وَ يا قَوْمِ لا أَسْئَلُكُمْ عَلَيْهِ مالا إِنْ أَجرِيَ إِلَّا عَلَى اللَّه وَ ما أَنَا بِطارِدِ الَّذِینَ آمَنُوا، إِنَّهُمْ مُلاقُوا رَبِّهِمْ، وَ لکِنِّی أَراکُمْ قَوْماً تَجْهَلُون؛ اشراف كافر قومش (در پاسخ او) گفتند: ما تو را جز بشرى همچون خودمان نمىبينيم! و كسانى را كه از تو پيروى كردهاند، جز گروهى اراذل سادهلوح، مشاهده نمىكنيم. اى قوم! من به خاطر اين دعوت، اجر و پاداشى از شما نمىطلبم اجر من، تنها بر خداست! و من، آنها را كه ايمان آوردهاند، (بخاطر شما) از خود طرد نمىكنم چرا كه آنها پروردگارشان را ملاقات خواهند كرد (اگر آنها را از خود برانم، در دادگاه قيامت، خصم من خواهند بود) ولى شما را قوم جاهلى مىبينم».
آقای عادلی گفتند: براساس فقرو غنا، دو نوع طبقه بندی اجتماعی مطرح است؛ اول طبقه بندی اجتماعی توصیفی که در آن نه فقر و نه غنی به عنوان ارزش، نیست؛ اما برای برنامه ریزی و اقدام عادلانه لازم است میزان فقیر و غنی مشخص باشد تا بهتر به نیازمندان رسیدگی شود و در طبقه بندی دوم، طبقه بندی ارزشی است که در آن غنی صاحب ارزش است و فقیر بار ضد ارزشی دارد؛ افراد براین اساس برتر و پستتر شمرده میشوند؛ قرآن مخالف این نوع طبقهبندی اجتماعی است و آن را تلقی جاهلانه شمرده است؛
منطق اشرافیت، منطق ارزش داوری بر معیار غنی و فقیر است؛ اشراف زمان نوح(ع)، به استناد عادت جاهلانه شان، طرفداران مومن حضرت نوح(ع) را بهخاطر فقرشان، فرومایه، کمخرد و پست میشمردند، لذا مخالفت شان را با نوح(ع)، توجیه میکردند که برآنان عار است که با فقرا، در یک طبقه قرار گیرند.
ایشان اظهار داشتند: حضرت نوح(ع) ضمن رد منطق اشراف، بیان داشت که نه تنها گروه مومن را بخاطر فقرش، رها نمیکند بلکه طرد مومنان را نگرش جاهلانه دانسته و این نوع طبقهبندی را، ناشی از تقصیر نگرش اشراف منشی میداند.
آقای عادلی در اخیر گفتند: بنابراین طرد و پذیرش اگر براساس منش اشرافی گری باشد نشانه جهل و فرومایگی است. موضع اجتماعی پیامبران الهی، همراهی با صاحبان ایمان است و طرد مؤمن و پذیرش براساس ثروت، هیچ نسبتی با اسلام ندارد. متاسفانه وضعیت جهان کنونی براساس منطق اشرافیت زمان نوح استوار میباشد.