منتشر شده در : 1403/08/03
باز دید ها:43
برگزاری نشست علمی« بررسی کانال قوش تپه و استفاده بهینه از آن» در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان
نشست علمی با عنوان« بررسی کانال قوش تپه و استفاده بهینه از آن» روز سه شنبه تاریخ 1403/8/1 در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان با حضور اساتید، کارمندان و دانشجویان نمایندگی برگزار گردید.
نشست با تلاوت قرآن کریم آغاز شد و سپس آقای سیدبراتعلی نقوی صحبت نمودند، ایشان پیرامون تاثیرات مثبت اقتصادی کانال قوش تپه در افغانستان توضیح داده و گفتند: با توجه به محدود بودن حجم آب آمو دریا، کانال قوش تپه موجب اثرات مثبت اقتصادی در افغانستان و ضربه شدید به اقتصاد و صنایع ایجاد شده مبتنی بر مصرف بالای آب در کشور ازبکستان و ترکمنستان خواهد شد. همچنین کشور قزاقستان به واسطه قطعی شدن خشکی آمور دریا ضرر بزرگی خواهد دید. جمهوریهای آسیای مرکزی هیچ توافقنامهای در مورد اشتراک آب با افغانستان ندارند.
ایشان افزود: با ساخت کانال قوشتپه و زیر کشت رفتن ۵۵۰ هزار هکتار از زمینهای منطقه، رونق اقتصادی در این منطقه اتفاق خواهد افتاد. این حوزه با داشتن زمینهای مرغوب و حاصلخیز و شرایط جغرافیایی و آب و هوایی مناسبش میتواند تأمینکننده بسیاری از اقلام کشاورزی برای افغانستان و حتی برای صادرات به منطقه باشد. به گفتهٔ برخی کارشناسان با بهرهبرداری از این کانال، افغانستان میتواند گندم خود را تأمین کرده و حتی صادرات هم انجام دهدکیفیت مناسب خاک منطقه احداث کانال قوش تپه تردید جدی وجود دارد و امکان شور بودن و بازده پایین کشاورزی در منطقه بیابانی ساخت کانال وجود دارد.
در ادامه آقای عطاءالله فکوری پیرامون کانال قوش تپه توضیح داده و گفتند: دریای آمو از پر آب ترین دریا ها آسیای مرکزی می باشد وکانال قوش تپه به این دریا اتصال می شود، طرح و تدوین این پروژه در سال های ۱۳۵۲-۱۳۵۷ در زمان داود خان برنامه ریزی شده بوده، این کانال از سه ولایت بلخ، جوزجان و فاریاب عبور می کند و هدف بزرگ این پروژه آبیاری۵۵۰۰۰۰ پنجصدو پنجاه هزار هکتار زمین است، این کانال به سه بخش تقسیم می شود، درکل ۲۸۵ کیلو متر طول ۸.۵-۱۲.۵ متر عمق، و ۸۵-۱۵۲ متر عرض دارد، کانال قوش تپه نه تنها در زمینه زراعت بلکه موجب رشد در زمینه زیر ساخت ها نیز می شود.
سپس آقای رسول عادلی اثرات اقتصادی کانال قوش تپه بر کشورهای همسایه را بررسی نموه و بیان کردند: انحراف آب از دریای آمو به طور جدی ثبات ازبکستان را تهدید می کند، کاهش چشمگیر آب آمو دریا بعد از ساخت کانال ضربه بزرگی به مزارع پنبه که مصرف آب زیادی دارند خواهند بود.
ایشان افزود: شوکت میرزایوف، رییس جمهور ازبکستان در نشست شورای سران کشور های مؤسس صندوق بینالمللی نجات دریایی آرال، در شهر دوشنبه، به گونۀ رسمی از ساخت و ساز کانال قوش تپه ابراز نگرانی کرد وگفت: آبگیری از دریایی آمو نظم و تعادل مصرف آب در آسیایی میانه را تغییر خواهد داد.