منتشر شده در : 1403/06/10
باز دید ها:21
برگزاری جلسه اخلاق با عنوان« هر چه برای خود نمی پسندی برای دیگران هم نپسند» در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان
جلسه اخلاق تحت عنوان« هر چه برای خود نمی پسندی برای دیگران هم نپسند» روز پنجشنبه تاریخ 1403/6/8 در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان با حضور اساتید و کارمندان نمایندگی با ارائه آقای عبدالعلی حسنی برگزار گردید.
ایشان در ابتدای سخنان خویش با قرائت حدیثی از پیامبر گرامی اسلام(ص) گفتند: پيامبر صلي الله عليه و آله می فرمایند: «اَعدَلُ النّاسِ مَن رَضِىَ لِلنّاسِ مايَرْضى لِنَفسِهِ وَكَرِهَ لَهُمْ ما يَكْرَهُ لِنَفْسِهِ»؛ یعنی: «عادل ترين مردم كسى است كه براى مردم همان را بپسندد كه براى خود مى پسندد و براى آنان نپسندد، آنچه را براى خود نمى پسندد».
ایشان افزودند: چند نکته از این حدیث استفاده می شود:
1.اهمیت عدالت: پیامبر گرامی درباره اهمیت عدالت می فرمایند: بِالْعَدْلِ قامَتِ السَّماواتُ وَ الاَرْضُ، آسمان ها و زمين، با عدالت، پا برجا مى مانند. در کلیه امور چه در حوزه فردی و چه در حوزه اجتماعی، عدالت نقش اساسی دارد. عدالت در صورتی که در نفس انسان نهادینه شود، از ظلم به دیگران خودداری می کند و همواره آنچه را برای خود می پسندد، برای دیگران هم می پسند و هرگز دچار خودخواهی و حق کشی نسبت به دیگران نخواهد شد.
2.همدلی و همدردی: پیام این حدیث دعوت به همدلی و همدردی با دیگران است. وقتی ما برای دیگران همان چیزی را بخواهیم که برای خود میخواهیم، در واقع درک بهتری از احساسات و نیازهای آنها پیدا میکنیم و این امر به تقویت روابط اجتماعی کمک میکند.
چنانچه حضرت علی(ع) خطاب به فرزندش، می فرمایند: «يا بني اجعل نفسك ميزانا فيما بينك وبين غيرك فأحبب لغيرك ما تحب لنفسك، وأكره له ما تكره لها». یعنی: «اى فرزندم، خود را در آنچه ميان تو و ديگران است، ترازويى پندار. پس براى ديگران دوست بدار آنچه براى خود دوست مى دارى و براى ديگران مخواه آنچه براى خود نمى خواهى».
3.مسئولیت اجتماعی: این حدیث بر مسئولیت اجتماعی ما تأکید میکند. هر فرد باید به فکر دیگران باشد و نه تنها به منافع شخصی خود، بلکه به منافع جمعی نیز توجه کند. ما نباید عدالت را تنها نسبت به خود و برای خود بخواهیم، بلکه باید عدالت نسبت به دیگران رعایت کنیم و برای آنها نیز طالب عدالت باشیم.
4.تأثیر بر جامعه: اگر هر فردی عدالت را در زندگی خود پیاده کند، جامعهای عادلانه و همدل شکل میگیرد که در آن افراد به حقوق یکدیگر احترام میگذارند و از هم حمایت میکنند. بسیاری از مشکلات جوامع، ناشی از عدم رعایت عدالت، خودخواهی ها و حق کشی هایی است که در جامعه صورت می گیرد. ازاین رو ضروری است که عدالت ملاک و شاخص ما برای در نظر گرفتن منافع خود و دیگران باشد، تا هیچگاه بخاطر رسیدن به منفعت خود، باعث ظلم به دیگران نشویم.
ایشان در اخیر گفتند: این حدیث دعوت به نهادینه ساختن صفت عدالت در فرد است تا در حوزه رفتارهای فردی و اجتماعی همواره عدالت را مد نظر قرار دهد. با عمل به چنین فرمایشات گرانبهای بزرگان دینی است که میتوانیم دنیایی بهتر برای خود و دیگران بسازیم.