منتشر شده در : 1403/03/16
باز دید ها:25
نشست علمی «ابعاد سیاسی و اجتماعی حج در اندیشه امام خمینی(ره)» در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان برگزار گردید.
نشست علمی با عنوان «ابعاد سیاسی و اجتماعی حج در اندیشه امام خمینی(ره)» روز دوشنبه تاریخ 1403/3/14 در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان با حضور اساتید و دانشجویان برگزار گردید.
کارشناسان این نشست آقایان سید عبدالله حسینی و سرور حسینی و دبیر علمی آن محمد کریم امیری بود.
نشست با قرائت قرآن کریم توسط آقای زکریا فصیحی آغاز گردید.
در ادامه آقای سید عبد الله حسینی درباره پیشینه خانه کعبه توضیح داده و گفت: خانه خدا (کعبه) یکی از قدیمیترین و مهمترین مکانهای مذهبی در اسلام است. تاریخچه خانه خدا به دوران پیش از اسلام بازمیگردد که این مکان پیش از اسلام به عنوان مرکز عبادت و تقرب به خداوند توسط قبیله قریش مورد استفاده قرار میگرفت.
ایشان در ادامه بیان کردند: در زمان رسول خدا، حضرت محمد (ص)، کعبه به عنوان مرکز مذهبی و مکان اهل تعبد و عبادت بود. پیامبر اسلام(ص) پیامهای الهی خود را در این مکان اعلام میکرد و از آن بهره میبرد.
ایشان در بخشی از سخنان خود به ابعاد سیاسی حج از قبیل برائت از مشرکین اشاره نمود و گفت: اصل اسلام مبارزه با کفر و شرک است و این نگاه در حج تاکید بیشتر و بلکه یک اصل اساسی بشمار می رود، ازدیگر آثار سیاسی حج بحث صلح طلبی در حج است به این معنا که حج می تواند محل رفع نزاع ها و دست یابی به صلح های بسیار مهمی شود.
ایشان افزود: از ابعاد سیاسی حج می توان به ارتباطات و روابط بین مسلمانان ذکر کرد زیرا حج موقعیتی فرصتبخش برای برقراری ارتباطات و روابط بین مسلمانان از کشورهای مختلف است و موجب تبادل فرهنگی و اجتماعی بین مسلمانان میشود همچنان مراسم حج گاهی ممکن است به عنوان مکانی برای بررسی و بحث مسائل سیاسی و اجتماعی روز انتخاب شود و ممکن است مسائل سیاسی بین کشورها و مسلمانان مورد بحث قرار بگیرد.
در ادامه آقای سرور حسینی ابعاد اجتماعی حج را مورد بررسی قرار داده و گفتند: مراسم حج به عنوان یکی از بزرگترین تجمعات مذهبی و اجتماعی در جهان، دارای ابعاد اجتماعی گستردهای است که تأثیر گذار بر جامعه مسلمان و جوامع مختلف دارد از جمله: اتحاد و همبستگی، تبادل فرهنگی، اعتماد و صداقت، تعلیم و تربیت و تاثیرات اقتصادی را می توان ذکر کرد.
ایشان نیز به ابعاد اجتماعی حج از منظر امام خمینی(ره) پرداخت و بیان داشت: امام خمینی (ره) اهمیت بزرگی به دستاوردهای اجتماعی حج دادند زیرا حج محل اجتماع مومنین است. همه ی مؤمنین و با هر نژاد و رنگی که باشد همه در روز خاص به دور خانه خدا طواف می کنند و این حکایت از تاثیر اجتماعی حج دارد.
این نشست علمی همزمان به صورت آنلاین نیز برای کاربران فضای مجازی پخش گردید.