<

منتشر شده در : 1403/03/02

باز دید ها:39

برگزاری نشست علمی« تعامل اصل برائت و اماره مجرمیت در حقوق جزا» در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان

نشست علمی با عنوان« تعامل اصل برائت و اماره مجرمیت در حقوق جزا» در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان با حضور اساتید و دانشجویان نمایندگی برگزار گردید.
در این نشست علمی آقایان سیدمحمد موسوی و نعمت الله نبوی کارشناسان و آقای سید غضنفر سادات دبیر علمی بود.
نشست با تلاوت قرآن کریم آغاز شد و سپس آقای نعمت الله نبوی پیرامون مفهوم و جایگاه حقوقی اصل برائت صحبت نموده و گفتند: برائت در لغت به معنای پاک شدن از عیب و تهمت، تبرئه شدن و خلاص شدن است و در حقوق، برائت به این معنی است که باید بنا را بر بی گناهی افراد گذاشت و صرف یک اتهام و تا پیش از اینکه ادله لازم برای اثبات آن اتهام به دادگاه ارائه شود نباید فرد را مجرم انگاشت و حقوق فردی و اجتماعی او را ضایع کرد.
 ایشان درباره جایگاه حقوقی اصل برائت با توجه به انعکاس آن در اعلامیه جهانی حقوق بشر، قوانین اساسی کشورها و قوانین عادی اظهار داشتند: این اصل از ویژگی حقوقی بنیادین، اساسی و عادی برخوردار است. 
آقای نبوی در ادامه درباره مبنای اصل برائت توضیح داده و اظهار کردند: کرامت ذاتی انسان، حکم شارع در نظام اسلامی و مذهبی و قاعده ترجیح اشتباه در عفو بر اشتباه در کیفر از جمله مبانی اصل هستند. 
وی هم‌چنین افزود که یکی از کارکردهای مهم اصل برائت تأمین برابری سلاح‌ها در فرانید محاکمه کیفری به نفع متهم است. 
در ادامه سیدمحمد موسوی در رابطه با اماره مجرمیت صحبت نموده و گفتند: اماره به معنای نشانه چیزی بودن است که از نظر اصولی دلیلی است که سبب ظن و گمان می‌شود و واقع نمایی آن یقینی نیست.
 وی در ادامه به تبیین اماره حکمی و موضوعی پرداختند و اماره که دربرگیرنده اماره حکمی و موضوعی باشد را مترادف با دلیل دانستند. 
آقای موسوی در ادامه این نشست به کاربردهای متعدد اصل برائت در حقوق کیفری مانند اصل برائت در تکلیف، اصل عطف نشدن قوانین کیفری به گذشته، شک در قلمرو مفهوم جرم و شک در انتساب جرم به متهم پرداخته و مطالبی را بیان داشتند. 
ایشان در پایان به تفاوت اصل برائت در اصول و حقوق اشاره کرده و گفت در اصول مجرای اصل برائت شک در ثبوت تکلیف از سوی شارع و قانونگذار است ولی در اینجا تردید در ثبوت تکلیف نیست بلکه تردید در انتساب است. 
این نشست علمی به صورت آنلاین نیز پخش گردید.

آشنایی با دانشگاه دیدگاه و ماموریت تاریخچه دانشگاه افتخارات علمی پلان استراتیژیک گزارش پیشرفت پلان استراتیژیک
اساتید و کارمندان : 250
محصلین : 4500
کتاب ها : 10300
مقالات انتشار یافته : 150
مقالات بین المللی : 70
کتاب های منتشر شده : 28