<

منتشر شده در : 1403/02/20

باز دید ها:30

نشست علمی «چرایی اقتصاد تعلیم و تربیه» در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان برگزار گردید.

نشست علمی« چرایی اقتصاد تعلیم وتربیه» در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان با حضور اساتید، دانشجویان و کارمندان نمایندگی برگزار شد.
کارشناسان این نشست آقایان محمدصادق عادلی و محمدحیدر یعقوبی و دبیر علمی آن محمد یاسر احمدی بود.
در ابتدا آقای صداقت به تلاوت آیاتی از قرآن مجید پرداخت و در ادامه آقای محمد صادق عادلی ضمن توضیح مفهوم علم اقتصاد، مفهوم علم آموزش و پرورش، در مورد مفهوم علم اقتصاد آموزش و پرورش صحبت نموده و بیان داشتند: اقتصاد آموزش و پرورش عبارت است از بررسی توصیفی، تبیینی، پیش‌بینی و کنترل قوانین و روش‌های تأمین منابع مالی، و چگونگی توزیع و مصرف آن با عنوان سرمایه گزاری بر سرمایه انسانی، به هدف توانمند سازی نسل نو جامعه؛ در جهت درآمد بهتر و زندگی مناسب‌تر است.
در ادامه ایشان آثار آموزش و پرورش از منظر اقتصادی را تحلیل نموده و اظهار داشت: ابتدا منافع آموزش و پرورش را باید دو دسته کلی در نظر گرفت: فواید اقتصادی و غیر اقتصادی آموزش و پرورش. فواید بخش اول نیز  دو دسته کلی دارد؛ اول فواید اقتصادی غیر پولی، دوم فواید اقتصادی پولی اما در بررسی فواید اقتصادی غیر پولی در سه سطح می توان این فواید را بر شمرد؛ در سطح فردی، اجتماعی و سطح بین المللی.
آقای عادلی افزودند: از فواید اقتصادی غیرپولی تعلیم و تربیت می توان احساس رضایت، سلامتی اثر آموزش بریادگیری بعدی، پس انداز بیشتر الگوی مطلوب مصرف و کسب منافع مورد انتظار از مصرف، اشاره کرد، در بعد اجتماعی؛ فواید آموزش عبارت است از: کمک به برقراری نهاد‌های مورد نیاز برای جامعه مردم‌سالار و تحقق دموکراسی، اثرگذاری در ایجاد بازارهای اثر بخش و سازگاری با تغییرات فنی، کاهش میزان جرم و جنایت، کاهش هزینه‌های مختلف و کاستن از اتلاف منابع و ناکارآمدی بازار سرمایه، از مهمترین آثار اجتماعی تعلیم وتربیت است، همچنان آثار اقتصادی غیر پولی آموزش و پرورش در سطح بین الملل را می توان به: تعلیم و تربیت مردم، کاهش شکاف بین کشورها، بهبود وضعیت زیستی و اجتماعی جنسیتی توسعه فرهنگی و سیاسی کسب استقلال، روند شتاب فوق العاده‌ای در توسعه انسانی؛ را در بسیاری از شاخص‍های توسعه، جبران رشد بی‌رویه صنعتی که منجر به تخریب محیط زیست، رشد فکری و افزایش ظرفیت‌های فکری انسان‌های آموزش دیده، باعث پیشرفت در عرصه فناوری، در حوزه‌های اطلاع رسانی، ارتباطات، مواد داروئی و اکتشافات فضائی شده است خلاصه نمود.
در ادامه نشست آقای محمدحیدر یعقوبی به حدود علم اقتصاد آموزش و پرورش پرداخته و گفت: در زمینه حدود علم اقتصاد آموزش و پرورش می‌توان گفت که بیشتر موضوعاتی که در علم اقتصاد مطرح است در اقتصاد تعلیم و تربیت هم مهم است و باید مورد توجه قرار گیرد. مثلاً موضوعاتی مانند: سرمایه انسانی، یا بحث کارایی اقتصادی، سهم تعلیم و تربیت در رشد اقتصادی، تقاضا برای نیروی تربیت شده، مالیه آموزش و پرورش و برابری و کارایی. تمام این موضوعات بحث‌هایی است که اقتصاد تعلیم و تربیت به آن اشاره دارد و حدود و مرز اقتصاد تعلیم و تربیت را مشخص می‌سازد.
ایشان در ادامه رابطه اقتصاد و آموزش و پرورش را تصریح نموده و با بیان جمله‌ای از گالبرایت گفتند: هیچ جامعه تحصیل کرده‌ای فقیر نیست و هیچ جامعه بی‌سوادی ثروتمند نیست.
 آقای یعقوبی در اخیر به دو موضوع اقتصاد بدون آموزش و پرورش و آموزش و پرورش بدون اقتصاد اشاره کرده و گفتند: این دو موضوع یک رابطه متقابل دارد. زمانی اقتصاد خوب داریم که سرمایه انسانی کارا داشته باشیم و آموزش و پرورش زمانی می‌توانی موفق‌تر ظاهر شود که به اقتصاد آن توجه شود و هزینه‌های مناسب به آن اختصاص داده شود. در یک جمع‌بندی کلی می‌توان یک رابطه چرخه‌ای ترسیم کرد که هرچه به آموزش و پرورش با کیفیت توجه شود؛ در آینده ما یک جامعه توسعه‌یافته از لحاظ اقتصادی خواهیم داشت و یک جامعه توسعه‌یافته هزینه بیشتری در آموزش و پرورش اختصاص خواهد داد و صاحب یک آموزش و پرورش متعالی و پیشرفته خواهد شد که در ادامه این باعث توسعه پایدار در آن جامعه خواهد شد و این چرخه ادامه خواهد داشت.
این نشست همزمان به صورت آنلاین پخش و مورد استقبال کاربران فضای مجازی قرار گرفت.

آشنایی با دانشگاه دیدگاه و ماموریت تاریخچه دانشگاه افتخارات علمی پلان استراتیژیک گزارش پیشرفت پلان استراتیژیک
اساتید و کارمندان : 250
محصلین : 4500
کتاب ها : 10300
مقالات انتشار یافته : 150
مقالات بین المللی : 70
کتاب های منتشر شده : 28