منتشر شده در : 1403/02/03
باز دید ها:30
برگزاری نشست علمی « بررسی نظام های ارزی» در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان
نشست علمی« بررسی نظام های ارزی» در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان با حضور اساتید، دانشجویان و کارمندان نمایندگی برگزار گردید.
کارشناسان این نشست علمی آقایان محمد آصف احمدی، علی سجاد رضایی و عطاالله فکوری و دبیر علمی آن آقای حسن خاوری بود.
نشست علمی با تلاوت قرآن کریم توسط محمدمهدی عارفی آغاز شد و سپس آقای علی سجاد رضایی به تحلیل و بررسی اهیمت ارز و تاریخچه نظام های ارز قبل از جنگ جهانی اول، میان دو جنگ جهانی اول و دوم، کنفرانس بریتون وودز بعد از جنگ جهانی دوم، درنهایت دهه ۱۹۷۰ به بعد که نظام های ارزی دست خوش تغیرات وتعدیلات شده بود را مورد بررسی قرار داده و گفت: : نظام بینالمللی ارزی قبل از جنگ جهانی اول دارای مشخصه نرخ ثابت ارز بود. ارزش ارز هر کشور بر اساس این نظام بر مبنای رابطه معینی با طلا ثابت شده بود؛ آلمان بر این اساس، در سال ۱۹۲۴ مجددا سیستم پایه طلا را پذیرفت. انگلستان نیز در سال ۱۹۲۵ به برقراری سیستم مذکور تمایل نشان داد و با وضع قوانین و مقرراتی، سیستمی را پایهگذاری کرد که در آن طلا تنها پشتوانه پول داخلی نبود؛ بلکه ارزهای معتبر خارجی نیز میتوانست، به عنوان قسمتی از ذخایر کشور و پشتوانه پول، مورد استفاده قرار گیرد. این سیستم که به نظام پایه طلا-ارز مشهور است، قبل از جنگ دوم جهانی کموبیش به صورت یک نظام بینالمللی ارزی مورد پذیرش واقع شد. پوند انگلیس و دلار آمریکا نیز به عنوان ارزهای معتبر جهانی تلقی میشدند. سقوط سهام در بازار بورس نیویورک و بروز بحران مالی بینالمللی در سالهای ۱۹۲۹ پایه نظام بینالمللی ارزی حاکم را به لرزه درآورد. بالاخره وقوع جنگ دوم جهانی در سال ۱۹۳۹ باعث فروپاشی کامل روابط اقتصادی جهانی شد.
در ادامه آقای عطاالله فکوری درباره انواع نظامهای ارزی، مانند: ارز ثابت یا پایه طلا، مزایا و معایب آن را مورد بحث قرار داده و سپس ارز ذخیرها یا دالرپایه و نیز ارز شناور مورد بررسی قرار داده و بیان داشت: برای کاهش وابستگی به یک ارز ثابت واحد، برخی از بانکهای مرکزی این ریسک را با پیوند دادن پول ملی خود به چندین ارز با درصدهای مختلف، به عنوان مثال، 60 درصد به دلار آمریکا، 30 درصد به یورو، و 10 درصد گسترش میدهند. به پوند انگلیس این باعث می شود که پول ملی آنها کمتر در معرض خطر تغییرات به هر ارز دیگری باشد که روی آن ثابت شده است.
محمد آصف احمدی درباره سیرکلی نظام های ارزی، عوامل مؤثر بر تغییرات نظام های ارزی، بوجود آمدن ارز شناور خالص و مدیریت شده در اقتصادکلان به بحث پرداخت و در ادامه درباره ابزار های سیاست های اقتصادی در بازار ارزها و نقش دولتها در مدیریت سیاستهای مالی و پولی در نظام ارزهای شناور مدیریت شده و چگونگی اعمال سیاست ها بخاطر کنترول بحران ها و رکود های اقتصاد، به تجزیه وتحلیل پرداخت و اظهار کرد: اساس الگوهای نظری اقتصادی، نرخ ارز میتواند بر مبنای عوامل مختلف سه روند بلندمدت، میانمدت و کوتاهمدت داشته باشد. نرخ ارز به طور همزمان تحت تاثیر عوامل ساختاری بلندمدت (متغیرهای بنیادی)، نوسانات میانمدت (به علت وجود شوکهای غیرقابل انتظار که باعث انحراف نرخ ارز از روند بلندمدت میشود) و عوامل سفتهبازی کوتاهمدت قرار گرفته و مقدار آن تعیین میشود. یک سطح یا یک مسیر تعادلی وجود دارد که نرخ ارز در بلندمدت به آن میل میکند. این مسیر تعادلی بلندمدت میتواند از طریق روش برابری قدرت خرید یا ملاحظات مربوط به تعادل خارجی به دست آید.
این نشست علمی به صورت آنلان از طریق شبکه های مجازی پخش شد.