منتشر شده در : 1402/08/06
باز دید ها:38
نشست علمی با عنوان « بررسی ریشهها، عوامل و پیامدهای طوفان الاقصی» برگزار گردید.
به همت معاونت پژوهش نمایندگی المصطفی-افغانستان و در راستای حمایت از آرمان ملت فلسطین نشست علمی با عنوان « بررسی ریشهها، عوامل و پیامدهای طوفان الاقصی» در تاریخ 8/3/ 1402 برگزار گردید.
آقایان عبدالعلی حسنی و عبدالقادر کمالی کارشناسان نشست و آقای قربانعلی فکرت دبیر نشست بودند.
آقای کمالی کارشناس نخست برنامه، در ابتدا به بررسی ریشههای تاریخی نزاع فلسطینیان و اسرائیلیان پرداخت و اظهار داشت یهودیان از گذشتههای دور در خاورمیانه، شبه جزیره عربستان و در اسپانیای تحت حاکمیت حاکمان اسلامی زندگی میکردند. جنگهای صلیبی و پایان حکومت مسلمانان در اسپانیا باعث شد که یهودیان در کشورهای اروپایی پراکنده شوند. پس از جنگ جهانی دوم و کشتار یهودیان در آلمان و یهودیستیزیهای گسترده در اروپا، برخی از سران یهود به فکر تشکیل حکومت صهیونیستی برآمدند. آرژانتین، اگاندا و برخی مناطق دیگر برای ایجاد حکومت و سرزمین مخصوص یهودیان مطرح شدند اما در نهایت به تعبیر یهودیان تشکیل حکومت صهیونیستی در «ارض موعود» و اشغال سرزمینهای گسترده «نیل تا فرات» در دستور کار قرار گرفت. تلاش سیاستمداران صهیونیستی و حمایت گسترده کشورهای بزرگ استعمارگر غربی، انگلیس، امریکا و ... در نهایت به تأسیس دولت صهیونیستی در سال 1948 در قلب جهان اسلام انجامید. ایشان در ادامه افزود که صهیونیست از زمان تشکیل حکومت در سرزمینهای اشغالی تا به امروز هماره قوانین بینالمللی و کنسوانیونهای حقوق بشری را نقض کرده است و سیاست اشغال و غصب سرزمینی و اخراج گسترده فلسطینیها را با قوت و شدت ادامه داده است. جامعهجهانی و سازمان ملل نیز در این مدت کمترین همکاری و همدلی را با ملت مظلوم فلسطین داشته است. وی مسئله فلسطین را مسئله اصلی جهان اسلام دانست و اینکه برخی از آن به عنوان مسئله اعراب و اسرائیل یاد میکنند، انتقاد نمود. ایشان خاطرنشان نمود که از یک منظر کلان میتوان «طوفان الاقصی» را نقطه اوج تخاصم تمدنی کشورهای غربی با امت اسلامی دانست و حمایت گسترده سران کشورهای غربی به رهبری امریکا از رژیم صهیونیستی را عمل شرمآور و غیرانسانی خواند و حضور آنان در اسرائیل و اعلان حمایت همهجانبه آنان از اسرائیل را مهر تأیید بر جنایت و قساوت اسرائیل در غزه که باعث شهادت بیش از 5000 انسان بیگناه و آواره شدن بیش از 1:5 میلیون فلسطینی در چند روز اخیر شده است دانست.
آقای عبدالعلی حسنی کارشناس مسائل سیاسی نخست به بررسی عوامل بینالمللی، منطقهای و داخلی در وقوع «طوفان الاقصی» پرداخت و اظهار داشت: مهمترین عامل در شعله ور شدن آتش جنگ فعلی، عوامل داخلی موجود در اسرائیل و فلسطین است. روی کار آمدن حکومت دستراستی در اسرائیل، حصر اقتصادی شدید نوار غزه، خشونت بیسابقه شهرکنشینان اسرائیلی نسبت به مردم نوار غزه و فلسطینیها و افزایش روند غصب سرزمینهای متعلق به فلسطینیها را عامل اصلی در وقوع طوفان الاقصی دانست. ایشان عوامل بیرونی و منطقهای را نیز در وقوع این انتفاضه جدید بیتأثیر ندانست و بیان داشت روند سازش با اسرائیل که از سوی برخی کشورهای عرب منطقه دنبال میشود، عدم توجه جامعه جهانی به وضعیت رقتبار مردم غزه و فلسطین و سرخوردگی از تشکیل حکومت مستقل فلسطینی در کنار عوامل داخلی باعث گردید که حماس و گروههای مقاومت طوفان الاقصی را بهصورت طوفانی شروع کنند. آقای حسنی در ادامه به سناریوهای پیش رو پرداخت و خاطر نشان نمود حداقل چهار سناریو را میتوان مطرح نمود: نخست اینکه جنگ از کنترل خارج شود و حالت بینالمللی به خود بگیرد و کشورهای همجوار و قدرتهای منطقهای و جهانی واردجنگ شوند. سناریوی دوم این است که جنگ مستقیم میان قدرتهای منطقهای و بینالمللی صورت نگیرد اما بهصورت نیابتی دنبال شود. حالت سوم این است که قدرتهای بزرگ منطقهای وبینالمللی دخالت جدی نکنند و جنگ میان اسرائیل و فلسطینیان صورت فرسایشی به خود بگیرد و چهارمین سناریو این است که گفتگوهای صلح مؤثر واقع شود و آتشبس صورت گیرد. آقای حسنی در ادامه به پیامدهای اقتصادی، سیاسی و امنیتی طوفان الاقصی پرداخت و بیان داشت، هیمنه نظامی و امنیتی اسرائیل در این عملیات شکسته شده است. اقتصاد اسرائیل نیز دچار شوک شدیدی شده است. بهلحاظ سیاسی روند سازش و عادیسازی روابط با اسرائیل برای مدت نامعلوم به تعلیق انجامیده است. خروج سرمایه و نیروهای انسانی از اسرائیل آغاز شده است. وی شکست غول رسانهای غرب و اسرائیل را نیز مهم ارزیابی نمود و بیان داشت اعتراضات جهانی علیه اسرائیل در کشورهای غربی حاکی از آن است که مردم در غرب دیگر فریب رسانهها را نمیخورند، فشار افکار عمومی درکشورهای غربی و جامعه جهانی ممکن است موازنه را به نفع فلسطینیها تا حدودی تغییر دهد.
این نشست که بهصورت همزمان از شبکههای اجتماعی نیز پخش گردید مورد استقبال مخاطبان واقع شد.