منتشر شده در : 1402/04/22
باز دید ها:23
توسط نمایندگی جامعة المصطفى افغانستان نشست علمی «بررسی تعصبات مذهبی از دیدگاه جرمشناسی و حقوق جزای افغانستان» برگزار گردید.
نشست علمی «بررسی تعصبات مذهبی از دیدگاه جرمشناسی و حقوق جزای افغانستان» روز سه شنبه تاریخ 1402/4/20 در سالن دفاعیه جامعة المصطفى افغانستان برگزار شد.
آقای استاد محمدباقر محسنی و آقای مولوی سید عیسی عظیمی کارشناسان نشست و آقای محمدرضا ذوالفقار دبیر نشست بودند.
آقای مولوی عظیمی نخست به تعریف تعصب پرداخت و آن را به معنای داشتن نگرش یا باورهای غیرمنطقی و نادرست در مورد یک گروه اجتماعی، فرد یا موضوع معرفی نمود و بیان داشت: تعصب کسی را به سمت قضاوتهای نادرست و احساسات منفی در مورد دیگران سوق میدهد و ممکن است منجر به تبعیض، نژادپرستی، آشفتگی اجتماعی و خشونت شود. این مفهوم معمولاً به عنوان یک ویژگی منفی تلقی میشود و برای رسیدن به یک جامعه عادلانه و پایدار، لازم است تعصبات کاهش یابد و به جای آن، به منطق و دلایل منطقی مورد توجه واقع شود. ایشان در ادامه گفت: در اسلام تعصب بهشدت مورد نکوهش واقع شده است.
مولوی عظیمی راجع به پیامدهای منفی و مخرب تعصب سخن گفت و اظهار داشت: این پدیده منفی و مذموم باعث چنددستگی، تفرقه، خشونت در جامعه میشود. برهمیناساس، وی تأکید نمود که عالمان دینی بایسته است که امت اسلامی را از تعصب برحذر دارند.
استاد محمدباقر محسنی کارشناس دیگر برنامه تعصب را در متون حقوقی و قوانین جرمی افغانستان مورد بررسی قرار داد. وی اظهار داشت که تعصب صورتهای مختلف دارد؛ تعصب مذهبی یکی از گونههای پرشمار تعصب است. وی به تعصبات زبانی، قومی، نژادی و... اشاره نمود. ایشان بیان داشت که در قوانین افغانستان تعصب جرمانگاری شده است و برای اشکال مختلف تعصب مجازات متناسب در نظر گرفته شده است. ایشان مدعی شد که بهلحاظ قوانین ما در این زمینه مشکل نداریم، اما در زمینه تفسیر کدهای قانونی مربوطه و نحوه اجرای این قوانین متأسفانه هنوز اشکالات جدی وجود دارد.
این نشست که به صورت همزمان به طور آنلاین پخش گردید و مورد استقبال اساتید، دانشجویان و علاقمندان مباحث حقوقی قرار گرفت.