منتشر شده در : 1402/04/20
باز دید ها:221
بازتاب غدیر در متون مذاهب اسلامی در نمایندگی جامعة المصطفى افغانستان بررسی شد.
نشست علمی «بازتاب غدیر در متون مذاهب اسلامی» روز یکشنبه تاریخ 1402/4/18 در سالن دفاعیه نمایندگی جامعة المصطفى افغانستان برگزار شد.
آقای سید جمالالدین موسوی و آقای محمدرضا باقری کارشناسان برنامه و آقای محمدعالم احمدزاده دبیر نشست بودند.
آقای باقری ضمن عرض تبریک دهه ولایت و امامت بیان داشت که رخدادها و وقایع را میتوان از یک نظر به دو دسته تقسیم نمود: رخدادهایی که مقطعی و در جغرافیای خاص محدوداند و رخداهایی که فراتاریخی، فرامکانی میباشند، ایشان رخداد غدیر را از این دسته دانست.
آقای باقری سپس به بررسی حادثه غدیر در متون تفسیری، روایی، کلامی و تاریخی اهل سنت پرداخت و بیان داشت: منابع اهل سنت 360 نفر از صحابه کبار و 86 نفر از تابعین این واقعه را نقل نمودهاند. وی بیان داشت که بسیاری از صحابه از جانب رسول گرامی اسلام(ص) مأمور به نقل این واقعه و نقل حدیث غدیر شده بودند که در 110 کتاب حدیثی اهل سنت و از سوی 110 نفر از صحاب حدیث ولایت «من کنت مولاه فهذا علی مولاه» ذکر شده است که این حدیث در صحاح سته نیز ذکر شده است. وی به متواتر بودن این حدیث اشاره نمود. ایشان در پایان سخن خود بیان داشت که میان شیعه و اهل سنت اختلاف در اصل واقعه غدیر، محتوای حدیث غدیر و شخصیتهای مورد نظر اختلاف وجود ندارد. تنها نکته اختلافی تفسیری است که از حدیث غدیر صورت گرفته است. اهل سنت ولایت را به معنای دوستی و شیعیان به معنای رهبری و سرپرستی دانستهاند. ایشان این اختلاف را با توجه به محتوا و قراین و شواهد تاریخی قابل حل دانست.
آقای سید جمالالدین موسوی کارشناس دیگر برنامه رخداد غدیر و حدیث غدیر را در متون شیعیان به بررسی گرفت. وی نخست از میان سه فرقه اصلی شیعه (اثنیعشری، اسماعیلی و زیدی) به متون مربوط به زیدیه پرداخت و از عصر فاطمیان در مصر و تجلیل آن از عید غدیر سخن گفت و به متون زیدیه که به غدیر اشاره کرده است را بیان کرد. سپس متون و منابع مکتوب اسماعیلی در قرن چهارم و پنجم مورد توجه قرار داد. ایشان در پایان اظهار داشت که بیشترین منابع و متون راجع به غدیر از سوی شیعیان اثنیعشری تدوین، تألیف و مورد بحث و بررسی واقع شده است. وی مباحث مطرح شده در باب غدیر در متون و منابع شیعی را در هفت دسته از منابع قابل ردیابی دانست: منابع تاریخی، جوامع روایی، منابع کلامی، منابع تفسیری، متون شعری و ادبی، منابعی که بهصورت مستقل به این رخداد پرداخته است (الغدیر) و در نهایت منابعی که تحت عنوان مناقب بدان پرداخته است (مثل مناقب شهرآشوب). آقای موسوی ادبیات و منظومه معرفتی شکل گرفته حول محور رخداد غدیر را گسترده، عمیق و قابل توجه ارزیابی نمود.
این نشست علمی که همزمان بهصورت آنلاین نیز پخش گردید، مورد استقبال اساتید، دانشجویان و علاقمندان مباحث کلامی قرار گرفت.