منتشر شده در : 1402/04/14
باز دید ها:26
توسط نمایندگی جامعة المصطفى نشست علمی «جایگاه و نقش علوم تربیتی در انکشاف علمی افغانستان»برگزار گردید.
به همت نمایندگی جامعة المصطفى افغانستان نشست علمی «جایگاه و نقش علوم تربیتی در انکشاف علمی افغانستان» روز دوشنبه تاریخ 1402/4/12 در سالن دفاعیه نمایندگی جامعة المصطفى افغانستان برگزار شد.
آقای محمدحیدر یعقوبی و آقای محمدعارف صداقت کارشناسان نشست و آقای محمدصادق عادلی دبیر نشست بودند.
آقای صداقت در ابتدا به بیان چیستی علوم تربیتی، موضوعات و مسائل، روشها، اهداف، کارکردها و جایگاه آن در منظومه معارف بشری پرداخت و بیان داشت: علوم تربیتی نقش کانونی و محوری را در میان علوم اجتماعی و انسانی دارد و از دستاوردهای نظری و روشی علوم مختلف در راستای ارتقای ظرفیت نیروهای انسانی و حتی نهادهای مرتبط با امر تعلیم و تربیت بهره میبرد. برایناساس، وی امکان انکشاف علمی در هر جامعهی را منوط به توجه جدی به علوم تربیتی دانست. ایشان وضعیت موجود علوم تربیتی در افغانستان را نامطلوب توصیف نمود و خواستار آن شد که نسبت به این رشتهی علمی توجه بیشتر صورت گیرد. وی عدم انکشاف علمی در کشور را معلول عوامل مختلف دانست و یکی از عوامل اصلی را عدم توجه به علوم تربیتی بر شمرد.
آقای یعقوبی بهاجمال سیر تاریخی علوم تربیتی در افغانستان را بیان نمود. وی نخست از نحوه ایجاد کرسی علوم تربیتی در در دانشگاه کابل سخن گفت و اینکه در نهایت دانشگاه تعلیم و تربیت تأسیس شد. در ادامه ایشان، به چگونگی دیپارتمنت (دانشکده) علوم تربیتی در دانشگاههای هرات، مزار شریف و بامیان پرداخت و اظهار داشت بهرغم تلاشهای صورت گرفته، این رشته تحصیلی کاربردی و غنی بهدرستی در جامعه شناسانده نشده است. وی عدم علاقمندی دانشجویان را به این رشته نیز تاحدودی ناشی از سوءفهم از کارکرد و جایگاه این رشته کلیدی دانست. وی وضعیت فعلی دانشگاه و جو حاکم را مورد نقد قرار داد و گفت که در شرایط فعلی دانشجویان دارای ضریب هوشی بالا معمولا جذب دیپارتمنتهای طب و انجینری میشوند، حال آنکه بهلحاظ تأثیرگذاری و اهمیت رشته علوم تربیتی مهمتر از آن رشتهها است. آقای یعقوبی افزود که برای فایق آمدن بر این مشکل بایسته است که تلاشهای همهجانبه صورت گیرد. وی بهروز شدن مواد درسی، ایجاد ژورنالهای معتبر در رشته علوم تربیتی، ترجمه آثار علمی و منابع معتبر علوم تربیتی و تخصیص بودجه مورد نیاز برای این رشته از سوی ارگانهای تصمیمگیرنده را پیششرط رونق گرفتن علوم تربیتی در کشور دانست. او انکشاف علمی را نیز منوط به رشد علوم تربیتی دانست و بیان داشت انکشاف علمی از طریق تربیت نیروی انسانی که هم دارای دانش لازم و کافی باشد و هم مجهز به فنون و مهارتهای لازم برای ایفای نقش بایسته در جامعه باشد و هم متعهد به ارزشهای اجتماعی و انسانی باشد؛ ممکن است. وی تربیت چنین نیروی را رسالت اصلی علوم تربیتی دانست و بدینطریق نقش علوم تربیتی را در انکشاف علمی حیاتی ارزیابی نمود.
این نشست علمی همزمان به صورت آنلاین نیز پخش گردید.