منتشر شده در : 1402/11/07
باز دید ها:218
در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان عدالت اجتماعی در منظومه فکری علامه فیضمحمد کاتب بررسی شد.
نشست علمی «عدالت اجتماعی در منظومه فکری علام فیضمحمد کاتب » روز شنبه تاریخ 1402/11/7 در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان برگزار شد.
نشست علمی «عدالت اجتماعی در منظومه فکری علام فیضمحمد کاتب» از سلسله پیشنشستهای همایش بینالمللی علامه فیضمحمد کاتب با حضور اساتید، کارمندان و دانشجویان در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان برگزار شد.
کارشناسان این نشست آقایان محمد اکرم عارفی، عبدالعلی حسنی و یوسف عارفی و دبیر نشست آقای قربانعلی فکرت بودند.
نشست با تلاوت قرآن کریم توسط آقای بیات آغاز شد.
سپس آقای عارفی راجع به کنشگری سیاسی و اندیشه سیاسی کاتب صحبت نمودند.
ایشان ضمن توضیح شرایط سیاسی عصر کاتب اظهار داشت: در آن شرایط سیاسی بسته و خفقانآلود و استبدادی، زمینه کنشگری سیاسی برای کاتب وجود نداشت و بههمین خاطر فعالیتهای سیاسی وی محدود است؛ اما به لحاظ نظری و علمی کاتب توانست نقش بیبدیل ایفا نماید؛ کاتب با نوشتن سراج التواریخ، تحفه الحبیب، افغاننامه و مقالات و آثار دیگری که خلق نمود، به دانش تاریخی و اعتلای فضای روشنفکری عصر خود و نسلهای آینده کمک شایان نمود.
آقای یوسف عارفی کارشناس دیگر برنامه به منظومه فکری و علمی کاتب پرداخت و بیان داشت: از کاتب بهعنوان پدر تاریخنویسی معاصر افغانستان یاد میشود؛ اما خوب است که گفتمان تاریخنگاری کاتب را در میان گفتمانهای تاریخنگاری موجود در افغانستان بررسی کنیم. ایشان اظهار داشت گفتمانهای تاریخنگاری موجود را میتوان ذیل چهار گفتمان دستهبندی نمود: گفتمان تاریخنگاری حکومتی، گفتمان تاریخنگاری چپ سیاسی، گفتمان ناسیونالیسم قومی و گفتمان عدالتخواهی. به باور عارفی گفتمان تاریخی کاتب در ذیل گفتمان چهارم قرار میگیرد.
آقای عبدالعلی حسنی ضمن پرداختن تفصیلی به مساهمتهای عملی کاتب در عرصه فعالیتسیاسی در عصر خود، به دستاورهای کنشگری او اشاره نمود و در نهایت به تلاشهای عملی و نظری کاتب پرداخت و اظهار داشت: در کانون همهی فعالیتهای فکری و عملی کاتب عدالت و بهصورت خاص عدالت اجتماعی قرار داشت. ایشان در ادامه به توضیح عدالت اجتماعی اشاره نمود و بهصورت مصداقی به برخی فعالیتهای علامه فیض محمد کاتب در این ارتباط پرداخت.
این نشست علمی که همزمان بهصورت آنلاین از طریق رسانه های اجتماعی منتشر گردید، مورد استقبال مخاطبان حاضر در جلسه و کاربران فضای مجازی واقع شد.