منتشر شده در : 1402/02/12
باز دید ها:222
نشست علمی پیشنشست کنگره بینالمللی اندیشههای قرآنی حضرت آیتالله العظمی خامنهای مد ظله العالی با عنوان « مبانی و روشهای تفسیری حضرت آیتالله العظمی خامنهای» برگزار شد
پیشنشست کنگره بینالمللی اندیشههای قرآنی حضرت آیتالله العظمی خامنهای مد ظله العالی با عنوان « مبانی و روشهای تفسیری حضرت آیتالله العظمی خامنهای» در تاریخ 11/2/1402 ساعت 6 الی 7:30 بعد از ظهر در سالن دفاعیه نمایندگی جامعه المصطفی العالمیه(ص)- افغانستان برگزار گردید. کارشناسان برنامه آقایان دکتر احمدذبیح افشاگر و دکتر سید عبدالله حسینی و دبیر نشست آقای دکتر محمدکریم امیری بودند.
در این نشست علمی پس از تلاوت قرآن کریم توسط قاری محترم، به درخواست دبیر نشست کارشناسان در جایگاه حاضر شدند. آقای امیری با ذکر شمهای از ابعاد وجودی رهبر معظم انقلاب، یادآور شد که در این مجال اندک نمیتوان به تفصیل به ابعاد معرفتی ایشان پرداخت و حتی اندیشههای قرآنی ایشان را بررسی شایسته نمود. با اینوجود برای آشنایی با اندیشههای قرآنی و تفسیری ایشان، مبانی و روشهای تفسیری ایشان را بهصورت گذرا بررسی میکنیم. ایشان سپس ا از دکتر حسینی خواست که در رابطه با مبانی تفسیری مقام معظم رهبری صحبت کند.
آقای دکتر حسینی نخست مفهوم مبانی، تفسیر، رویکردهای تفسیری و مفاهیم مشابه را توضیح داد. در ادامه این استاد دانشگاه و پژوهشگر قرآنی به مبانی تفسیری آیتالله العظمی خامنهای پرداخت و بیان داشت که آیتالله خامنهای در تفسیر قرآن عرف عام و نیز عرف در معنای تخصصی کلمه را هماره مدّنظر داشته است. افزون براین، ایشان در تفسیر آیات قرآن این مبنا که یک آیه در ارتباط با آیات دیگر و کل قرآن فهم و تفسیر شود را هماره در دستور کار داشته است و آن را بسیار مهم و برای تفسیر درست قرآن لازم و ضروری میداند.
افزون براین، رهبر معظم انقلاب این مبنا را نیز در آثار تفسیریشان دراد، که قرآن را صرفا کتاب هدایت برای زندگی فردی نمیانگارد، بلکه آن را کتابی هدایت در عرصههای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی نیز میداند. از نظر ایشان قرآن تمدنساز است و تمدن نوین اسلامی باید بر مبنای قرآن و آموزههای نورانی آن شکل بگیرد.
سپس، دبیر نشست از آقای دکتر افشاگر خواست که راجع به روشهای تفسیری آیتالله العظمی خامنهای صحبت کند.
آقای دکتر افشاگر در ابتدا از دانشکده علوم اسلامی و معاونت پژوهش که این نشست علمی را برگزار نمودند تشکر نمود. ایشان در ادامه بیان داشت که سخن گفتن در باره آثار و دستاوردهای قرآن مقام معظم رهبری از چند جهت دشوار است. نخست به این دلیل که هنوز تمام آثار قرآنی ایشان منتشر نشده است، از سوی دیگر به دلیل معاصرت نمیتوان در این زمینه حق مطلب را ادا نمود. باید زمان بگذرد تا بتوان بهصورت بایسته و شایسته از عهده بیان آن برآمد. با این وجود، میتوان بهصورت کلی مطالبی را در این زمینه بیان نمود. معاون علمی تدریسی دانشگاه المصطفی(ص) بیان داشت، که امروزه انواع روشهای تفسیری وجود دارد: روشت تفسیری قرآن به قرآن، روش تفسیری روایی، روش تفسیری اجتهادی، روش تفسیری علمی، روش تفسیری ذوقی/اشاری، روش تفسیری کامل. ایشان ضمن تعریف و توضیح هر یک از این روشها بیان داشت که بررسی آثار تفسیری منتشر شده ایشان، نشانگر آن است که مقام عظمای ولایت، بیشتر از «روش تفسیری کامل» استفاده کرده است. ایشان سپس شواهدی برای اثبات این امر ذکر نمود.
این نشست علمی با استقبال اساتید، دانشجویان و محققان مواجه گردید.