<

منتشر شده در : 1402/01/31

باز دید ها:220

پیش‌نشست همایش بین‌المللی علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه محمدتقی مصباح یزدی (ره) با عنوان «رابطه اخلاق و سیاست از منظر آیت‌الله علامه مصباح یزدی (ره)

پیش‌نشست همایش بین‌المللی علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه محمدتقی مصباح یزدی (ره) با عنوان «رابطه اخلاق و سیاست از منظر آیت‌الله علامه مصباح یزدی (ره)» در تاریخ 29/2/1402در نمایندگی جامعه المصطفی العالمیه(ص)- افغانستان برگزار گردید. 
آقای دکتر احمدعلی نیازی از سخنرانان برنامه پس از توضیح پیرامون مفهوم اخلاق و تعاریف موجود از آنَ، سعی کرد چشم‌انداز کلی از مباحث اخلاقی ارائه نماید. وی مباحث مطروح در این زمینه را در سه دسته طبقه‌بندی کرد و گفت یک سلسله مباحث در مطالعات اخلاق، اخلاق توصیفی است که به بررسی اخلاق موجود در یک جامعه، در یک گروه یا یک مقطع تاریخی می‌پردازد. دسته دیگر، مباحث اخلاق تجویزی است که به تعیین بایدها و نبایدهای اخلاقی و معیارهای افعال اخلاقی  می‌پردازد. و سومین حوزه مطالعات اخلاقی بحث فرااخلاق است که به بررسی مبانی معرفت‌شناختی، هستی‌شناختی، انسان‌شناختی اخلاق و تحلیل مفاهیم اخلاقی مربوط می‌شود. 
دکتر نیازی سپس به جایگاه اخلاق در منظومه فکری علام مصباح پرداخت و گفت حضرت علامه معتقد به واقع‌گرایی اخلاقی بود و برای گزاره‌های اخلاقی عینیت قائل بود. این استاد دانشگاه در ادامه بیان داشت که علامه مصباح معتقد بود که اخلاق و سیاست با هم مرتبط است و اصول اخلاق باید بر تصمیم‌گیری‌های سیاسی  حاکم باشد. 
دکتر سید عزت‌الله احمدی سخنران دوم این نشست علمی در تکمیل سخنان دکتر نیازی بیان داشت، علامه مصباح معتقد به عینیت‌گرایی اخلاقی بود و عینیت اصول اخلاق را مبتنی بر آموزه‌های دینی می‌دانست. ایشان در ادامه به بررسی سیاست پرداخت و ضمن بیان تعریف‌های مختلف از سیاست، و بیان رویکردهای متعدد موجود در این زمینه، بیان داشت: در منظومه فکری آیت‌الله مصباح، سیاست اهداف متعالی را دنبال می‌کند که همان هدایت جامعه در صراط مستقیم قرب الهی است. براین اساس اخلاق و سیاست در ارتباط وثیق با یکدیگر قرار دارد. وی افزود، اخلاق و سیاست در منظومه فکری حضرت علامه منافی یکدیگر نیست. دکتر احمدی سپس به اقدامات عملی علامه مصباح یزدی در راستای اخلاقی کردن سیاست پرداخت و خاطرنشان نمود از آنجا که ایشان معتقد به اخلاق دینی بود و اخلاق را نیز حاکم بر سیاست می‌دانست، تلاش عملی گسترده‌ و همه‌جانبه برای بیان معارف اصیل اسلامی و دینی نمود. و دراین راستا توفیقات بزرگی نیز نصیب ایشان گردید.

آشنایی با دانشگاه دیدگاه و ماموریت تاریخچه دانشگاه افتخارات علمی پلان استراتیژیک گزارش پیشرفت پلان استراتیژیک
اساتید و کارمندان : 250
محصلین : 4500
کتاب ها : 10300
مقالات انتشار یافته : 150
مقالات بین المللی : 70
کتاب های منتشر شده : 28