<

منتشر شده در : 1403/07/02

باز دید ها:215

نشست علمی روشهای همگرایی و وحدت در میان امت اسلامی در سیره پیامبر اعظم (ص) در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان


 نشست علمی روشهای همگرایی و وحدت در میان امت اسلامی در سیره پیامبر اعظم (ص) روز چهار شنبه تاریخ 1403/7/1 در نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان با حضور اساتید و کارمندان نمایندگی و دانشجویان برگزار گردید. کارشناسان این نشست آقایان سید آقاحسن حسینی و محمد  آصف حکمت و دبیر علمی نشست آقای امین الله محمدی بود. 
بعد از طرح موضوع نشست این سوال از آقای سید حسن حسینی مطرح گردید: امّت واحده در قرآن  چه معنایی دارد؟  آقای حسینی نخست ضمن تبریک هفته وحدت به بیان اهمیت هفته وحدت و تبیین مفهوم امت در قرآن پرداخت. وی گفت: در قرآن «امت» در معانی زیر آمده است:
 1) دین واحد و برحق از جانب خداوند : إِنَّ هَذِهِ أُمَّتُكُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَأَنَا رَبُّكُمْ فَاعْبُدُونِ(انبیا92) فخر رازی: مراد از وحدت امت، وحدت در دین و مراد از دین، اصولی است که مورد قبول همه شرایع است، مثل التزام به وجود ذات خداوند و صفاتش و امثال آن; بنابراین متفاوت بودن شریعت های پیامبران، خللی به وحدت امت وارد نمی کند.
2) امت به معنای جماعت : وَمِمَّنْ خَلَقْنَا أُمَّةٌ يَهْدُونَ بِالْحَقِّ وَبِهِ يَعْدِلُونَ (اعراف181)
3) امت به معنای چند سال: وَلَئِنْ أَخَّرْنَا عَنْهُمُ الْعَذَابَ إِلَى أُمَّةٍ مَعْدُودَةٍ لَيَقُولُنَّ مَا يَحْبِسُهُ(هود8) ۴) امامی که پیشوا و مقتدای سایرین است: إِنَّ إِبْرَاهِيمَ كَانَ أُمَّةً قَانِتًا لِلَّهِ حَنِيفًا (نحل120)
روشن است که مقصود از امت واحده اصول مشترک میان ادیان الهی است که بر توحید، نبوت و معاد استوار است.
 دبیر علمی از آقای حکمت پرسید، چه روشهای برای همگرای امت اسلامی  توسط رسول خدا انجام شده است؟
آقای حکمت در پاسخ سوال مطرح شده بیان نمود و فرمود: روشهای را رسول خدا برگزید که واقعا برای همگرایی امت اسلامی اثر بخش و سازنده است،  تمدنی را آفریدند که تمام تمدن های بشری را متاثر ساخت. به نظر من اقدامات رسول خدا(ص) اعجاز آمیز بوده است زیرا نمی‌توان با وجود فقدان امکانات لازم در فرصت بسیار اندک کسی باند تمدنی را بنیان نهد که تا 5 قرن بعد از خودش، دنیا را متاثر کند. 
 روش اول رسول خدا (ص) مبارزه با جهل بود. جهل منشأ همه بدی ها است  رسول خدا (ص) با جهل مبارزه کرد. اولین آیاتی که بر رسول خدا نازل شده است سوره اقرأ است دراین سوره تمام ابزار  علم و معرفت مورد توجه قرار گرفته و به صورت عملی تمام نمادهای جاهلانه را به مبارزه سرسختانه دعوت کرده است؛ خواندن به نام خداوند و اینکه او معلّم اصلی انسان است و اینکه آموختن با قلم است. زمانیکه دین واقعی حاکم باشد هیچ نمادی از جهل باقی نخواهد ماند همگی اهل علم و قلم خواهند شد. علم غذای روح انسان است و زن و مرد نمی‌شناسد. امروزه همه مشکلات فعلی جامعه ما از جهل نشأت می‌گیرد.  
دومین روش رسول خدا(ص)  مبارزه با خرافات بود؛ شرک مظهر خرافات و نماد پلیدی و انحطاط انسان است؛ به این جهت رسول خدا(ص) فرمود: « قولوا لااله الا الله تفلحوا » توحید مظهر عقلانیت و حقانیت است. پذیرش توحید انسان را مستعد همه خیرات دیگر می‌سازد. 
سومین روش رسول خدا (ص)جایگزین سازی ارزشهای الهی بجای ارزشهای جاهلی است؛ سنت جاهلیت بر تبعیض و بر ضد عدالت است؛ تبعیض جنسیتی از ویژگی برجسته جامعه جاهلی است تبعیض براساس قوم و قبیله جامعه جاهلی مملو از تبعیض نژادی و قومی بوده است فخر فروشی قبایل علیه همدیگر از ویژگیهای اصلی جامعه جاهلی بوده است.    
در فرهنگ جاهلیت ثروت داشتن نوعی خاصی از ارزش بود، که در آن فقرا هیچ حقی نداشتند. و محکوم در برابر ثروت بود. تبعیض جنسیتی و قومی و نژادی عامل انحطاط جامعه انسانی است. اگر امروز جامعه ما مشکل از نظر عدالت دارد به دلیل وجود همان فرهنگ جاهلیت است که مدیریت جامعه را براساس قوم گرایی استوار کرده ایم  بی عدالتی درهر شکل خود رهاورد فرهنگ جاهلیت است واسباب انحطاط جوامع انسانی است.

آشنایی با دانشگاه دیدگاه و ماموریت تاریخچه دانشگاه افتخارات علمی پلان استراتیژیک گزارش پیشرفت پلان استراتیژیک
اساتید و کارمندان : 250
محصلین : 4500
کتاب ها : 10300
مقالات انتشار یافته : 150
مقالات بین المللی : 70
کتاب های منتشر شده : 28