منتشر شده در : 1403/09/25
باز دید ها:67
نمایشگاه آثار پژوهشی روز شنبه تاریخ 1403/9/24 در نمایندگی جامعة المصطفى افغانستان افتتاح گردید.
نمایشگاه آثار پژوهشی در نمایندگی جامعة المصطفى افغانستان افتتاح شد.
به مناسبت هفته پژوهش مراسم افتتاحیه نمایشگاه آثار پژوهشی با حضورمسئولین دانشگاه های خصوصی، محققین و پژوهشگران، دانشجویان و رسانه های ملی و بین المللی برگزار شد.
مراسم با تلاوت قرآن کریم توسط آقای فرهمند آغاز شد و سپس آقای محمدآصف حکمت مهمانان خیر مقدم گفت و در مورد برگزاری نمایشگاه و دستاوردهای پژوهشی نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان صحبت کرد. وی اقدامات مختلف نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان را در راستای نهادینهسازی فرهنگ پژوهش برشمرد و اعلام کرد که نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان به عنوان یک نهاد معتبر علمی آماده است تواناییهای خود را در اختیار سایر مراکز نیز قرار دهد.
ایشان انتشار دهها عنوان کتاب، مجلۀ علمی، مجلات دانشجویی، راهاندازی کتابخانۀ دیجیتال و... را از اقدامات نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان در راستای نهادینهسازی پژوهش در افغانستان دانست و از برگزاری اینگونه نمایشگاهها به عنوان مشوقی برای محققان یاد و آرزو کرد که در سالهای آینده تعداد بیشتری از دانشگاهها و مراکز علمی به پدیدۀ فرهنگی بپوندند و آثار پژوهشی خود را در نمایشگاه عرضه کنند.
سپس آقای عبدالکریم اسکندری، معاون دانشگاه خاتم النبیین، کتابت و قلم را از برترین نعمتهای خداوند به انسان برشمرد و گفت: سخن گفتن خداوند از قلم «الذی علم بالقلم» نشان میدهد که این ابزاری که در خدمت انسان قرار دارد، از عظمت ویژهای برخوردار است. وی کتابت و قلم را وسیلۀ بیان، مفاهمه و تضارب آرا و افکار دانست؛ وسیلهای که اگر نمیبود، فرهنگ، فلسفه، سینما، هنر هم نبود. به گفتۀ وی این قلم است که افکار انسانها را به نسلهای بعدی منتقل میکند و آن را ماندگار میسازد. او با استناد به سخن امیرالمؤمنین علی (ع) نوشتههای انسان را معیار فضیلت وی دانست و گفت: میتوان انسانها را از روی کتابها و آثارشان شناسایی کرد. وی برگزاری این نمایشگاه را نشانۀ اهتمام ریاست نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان به امر مهم و با فضیلیت پژوهش دانست و از این نهاد علمی و ریاست آن تشکر کرد.
در ادامه مولوی شمس الوطن، معاون پژوهشی دانشگاه رازی، با توجه به رشد سریع علم در دنیای کنونی خواستار آن شد که محققان کشور با روشهای روزآمد پژوهش آشنا شوند و آن را در راستای پیشبرد پروژههای علمی خود به کار گیرند. وی افزود، دنیای اسلام در عرصۀ پژوهش در مقایسه با دنیای غرب، وضعیت مناسبی ندارد و باید به مجد و عظمت پیشین خود بازگردد. وی همچنین خواستار آن شد که محققان به مسائلی بپردازند که نیاز امروز جامعه است؛ زیرا به باور وی پرداختن به مسائلی که نیاز دیروز جامعه بوده و تاریخ آن منقضی شده است، نیاز امروز جامعه را مرتفع نمیکند. وی از دولت خواست که زندگی محققان را بیمه کند تا آنان بتوانند با خیال راحت به پروژههای پژوهشی خود بیندیشند.
در ادامه آقای شریف حیدری، معاون تحقیقات دانشگاه کاتب، نقش پژوهش را در پیشرفتهای خیرهکنندۀ بشر، غیر قابل انکار دانست و افزود: اگر پژوهش به درستی انجام نشود، توسعه اتفاق نخواهد افتاد؛ زیرا توسعه در هر زمینهای مرهون پژوهش است. وی ضمن اشاره به اینکه وضعیت امروز جهان اسلام در امر پژوهش با جهان غرب قابل مقایسه نیست افزود: کار امروز محققان ما ترجمۀ آثار غربیان در زمینههای مختلف است و باید به مرحلهای برسیم که خود در این عرصه حرفی برای گفتن داشته باشیم و با دنیا رقابت کنیم.
وی افزود: امروزه جنب و جوشی در امر تحقیق در افغانستان به راه افتاده است، اما تا رسیدن به وضعیت مطلوب، فاصلۀ بسیار داریم. وی ضمن آنکه نبود زیرساختهای پژوهش را در بیرمقی پژوهشی جامعه مؤثر دانست از نبود فرهنگ تحقیق در جامعه گلایه کرد و آن را یکی از عوامل رخوت و بیرمقی پژوهشی در افغانستان خواند. وی در پایان سخنان خویش ضمن سپاسگزاری از ریاست نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان، برگزاری نمایشگاه کتاب و آثار پژوهشی را گامی در جهت نهادینه کردن فرهنگ پژوهش دانست.
در پایان مراسم از 14 عنوان کتابی که به تازگی توسط نمایندگی جامعة المصطفی افغانستان منتشر شده است، رونمایی شد. همچنین شرکتکنندگان این مراسم از بخشهای مختلف نمایشگاه بازدید کردند.